Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Vlado Georgiev - Mi nismo mi

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Vlado Georgiev - Mi nismo mi
  2. Neki To Vole Vruće - Kakva noć
  3. Dejan Cukić - Kao Ti
  4. Zdravko Čolić - Pusti pusti modu
  5. Tony Cetinski - Onaj ko te ljubi sretan je
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Djordje Dragojlović - Petak - Mojih 50
  2. 6. Avgust - 1 - Dodir noći
  3. 6. Avgust - 2 - Dodir noći
  4. 6. Avgust - 3 - Dodir noći
  5. Djordje Dragojlović - Četvrtak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Juneća čorba Juneća čorba

  Napravite ukusnu juneću čorbu brzo i lako.

  Salata sa piletinom Salata sa piletinom

  Ukusna obrok salata odličan je izbor za letnji ručak.

 • Naxi aplikacija radio 2
 • Kuća
  Mali trikovi za rashlađenje i zamračenje potkrovlja Mali trikovi za rashlađenje i zamračenje potkrovlja

  Kako regulisati temperaturu u potkrovlju? Koliko nam zaista smeta kada je u prostoru pretoplo? Da li je bolje spavati u zatamnjenim ili osunčanim prostorijama? Danas sa vama delimo par zanimljivih činjenica, do kojih je VELUX došao dugogodišnjim istraživanjima o tome kako poboljšati kvalitet života u potkrovlju.

  Napravite sami sredstvo za pranje prozora Napravite sami sredstvo za pranje prozora

  Pranje prozora ne ubraja se među omiljene poslove u domaćinstvu, a ukoliko želite sa pospešite vaš budžet, oprobajte se u korišćenju sredstva za čišćenje koje možete napraviti kod kuće.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.76 117.58 118.41
  CHF 108.13 108.89 109.66
  USD 98.69 99.39 100.08
 • Povezani članci
 • DIDS: O upravljanuju i regulisanju Interneta

  RDIDS 2016, u organizaciji Fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je predavanja o upotrebi i bezbednosti interneta, a na dvodnevnom predavanju bilo je preko 350 prisutnih, dok su predavači obuhvatali najbolje stručnjake iz regiona i Evrope.
  18-03-2016 | 11:40 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Naxi media

   

  Na drugom po redu Regionalnom internet forumu, održanom 16. marta, u Hotelu Hyatt Regency Beograd, okupilo se pedesetak predstavnika nacionalnih internet registara iz jugoistočne Evrope, predstavnika državnih organa, lokalnih internet zajednica i globalnih internet organizacija, kao i pravnih eksperata iz regiona. Teme na RIF 2016 bile su primeri iz prakse i stavovi regionalnih stručnjaka o višeakterskom modelu upravljanja Internetom, razvoju elektronske uprave u Srbiji i regionu, internet neutralnosti, pravnoj regulativi u ovoj oblasti, ali i bezbednosti na Internetu.


  U prvom bloku predavanja "Šta se sprema u regionu?" bilo je reči i o praktičnom upravljanju Internetom, ali i o uspešnim modulima poslovanja u domenskoj oblasti u regionu. Gabrijela Šitek, menadžer za odnose sa zainteresovanim stranama za Centralnu i Istočnu Evropu u ICANN-u, pojasnila je da je višeakterski model organizacije, po kojem funkcioniše i ova korporacija, način da se sva zainteresovana lica, organizacije i kompanije uključe u proces upravljanja Internetom, jer će u julu, kada se očekuje da će se američka vlada odreći nadzora nad IANA funkcijama, one dobiti i veću odgovnornost za obezbeđivanje normalnog funkcionisanja mreže. Tom prilikom, ona je pozvala i zainteresovane studente da se prijave na NextGen@ICANN program, konkurs za podršku budućim korisnicima Interneta za koji će apliciranje biti otvoreno do 18. aprila.

  Dok je govorio o praktičnom upravljanju Internetom, Ilija Bazljankov, predsednik Izvršnog komiteta švajcarske CORE Asocijacije registara, istakao je potrebu za širenjem znanja iz ove oblasti, posebno u našem regionu, i najavio intenziviranje saradnje sa organizacijama koje se bave upravljanjem Internetom, kao što je na primer domaća Diplo fondacija.

  Posle pomenutih uvodnih predavanja, na RIF-u se moglo čuti koliko je napredovao razvoj elektronske uprave u Srbiji i Hrvatskoj, i to od Marije Kujačić, načelnice Odeljenja za elektronsku upravu i podršku u Direkciji za elektronsku upravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Srbiji, i od Tomislava Vračića, šefa Sektora za infrastrukturu u hrvatskom Ministarstvu uprave. Kujačić je prisutnima predstavila koristi od Otvorenih podataka u domaćoj upravi – javnih digitalnih podataka besplatno dostupnih na Internetu koje je moguće računarski obrađivati i analizirati – a to su transparentnost, dodata vrednost, ali i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Opravdanja za neprihvatanje ovog koncepta su i dalje prisutna u našem društvu i kreću se od tvrdnji da je kvalitet domaćih javnih podataka loš pa sve do mišljenja da se time upravi smanjuju prihodi. No, uprkos svemu navedenom, kao i nedostatku analitičkih stručnjaka, naša država se polako kreće ka otvaranju podataka prema javnosti, zaključak je izlaganja Marije Kujačić. Njen kolega po zalaganju za Otvorene podatke, Tomislav Vračić, predstavio je uslugu e-Građani u Hrvatskoj, koja je za manje od dve godine funkcionisanja došla do broja od 13.000 logovanja dnevno. Pre četiri godine, kada je počeo razvoj ovog projekta, u Hrvatskoj se, kao i danas u Srbiji, za završavanje većine birokratskih poslova čekalo u dugačkim redovima. Međutim, od 2014. godine stanovnici ove zemlje posle registracije i dobijanja svog korisničkog imena i elektronskog ključa preko usluge e-Građani mogu onlajn putem da prijavljuju porez, rođenje deteta, dobijaju obaveštenja o porodiljskim naknadama, lekarskim pregledima ili isteku ličnih dokumenata, a mogu čak i pomoću e-Dnevnika proveriti ocene i izostanke svoje dece u oko 450 škola. Tako je, po rečima Vračića, nervoza pred roditeljske sastanke prešla sa staratelja na decu, čije ocene i izostanci se danas lako mogu ispratiti pomoću nekoliko klikova.

  Davor Šoštarič, direktor Instituta informatičkih nauka (IZUM) u Mariboru, autor je prvih zajedničkih programa za katalogizaciju i vođa tima za sistemsku analizu i programiranje bibliografskih aplikacija iz kojih je nastao COBISS (Kooperativni onlajn bibliografski sistemi i servisi), model sistema koji predstavlja platformu za nacionalne bibliografske informatičke sisteme u Sloveniji i još šest zemalja Jugoistočne Evrope. Da bi ovaj sistem funkcionisao biblioteke moraju biti spremne na razmenu podataka, a dok se one bave unosom istih, sistem se ubrzano razvija te danas svako može preko Android i iOS mobilnih aplikacija proveriti koja bibiloteka ima koju knjigu i da li je ona dostupna, kao i mnoge druge korisne informacije.

  Drugi panel u ovom bloku otvorio je Domen Savič, internet aktivista iz Slovenije koji se zalaže za besplatni Internet, efikasne masovne medije i ostale otvorene kanale komunikacije. Pre nego što su se aktivisti zainteresovali za internet neutralnost, ova tema nije bila mnogo vidljiva, kaže Savič, jer javnost nije znala o njoj te nije vršila ni pritisak na vlast. Zbog svega navedenog ni vlasti nisu imale potrebu da obaveštavaju medije o neutralnosti, a usled nezainteresovanosti medija za ovu temu ona nije dopirala do šireg auditorijuma.


  Nataša Đukanović, direktor marketinga u Registru .ME, objasnila je kako je Crna Gora iznašla nove načine za plasiranje domena – javne aukcije od kojih je zaradila 2,7 miliona dolara, i Premium programe kod kojih su prilikom prodaje domena u fokusu i određene društvene vrednosti a od kojih je inkasirala 1.800.000 dolara. Prva aukcija domena održana je 2008. u Njujorku kada je prodat date.me za 70.000 dolara. Crna Gora inače ima specifičnu situaciju da je samo 0,97% njenih domena iz matične zemlje, dok su njihovi najčešći kupci iz Sjedinjenih Amerčkih Država i Kine, a veliku zaslugu za to duguje mogućnosti internet ekstenzije s obzirom na značenje reči “me” na engleskom jeziku.

  Makedonska iskustva u uspostavljanju .MKD domena okupljenima je prenela Sanja Simonova iz MARnet-a, koja je prepričala kako je ova zemlja, posle javne diskusije i glasanja uspela da registruje svoj ćirilični domen. Mnogo duži postupak registracije domena imala je Bugarska, podsetio je Danijel Kalčev iz kompanije Digital Systems koji je osnovao bugarski registar ccTLD 1991. Bugarska stručna javnost je godinama vršila pritisak prvo na svoje vlasti da se aktivnije uključe u borbu za .BG domen, a potom i na ICANN, koji nije hteo da joj odobri ovaj nastavak, bez mnogo objašnjenja. Tek pre dve godine konačno je dobila pravo na pomenuti domen, ali uz uslov da napravi dva registra – jedan koji bi kontrolisao ćirilički, a drugi koji bi regulisao latinički domen.

  U bloku broj dva "Pravnička priča" govorilo se o propisima, naučnim pogledima, najboljim praksama i regionalnim zakonskim izazovima vezanim za Internet. Dejvid Tejlor, partner u kompaniji Hogan Lovells koja zapošljava 2.500 pravnika i advokata, objasnio je kako se dilema iz materijalnog sveta prelila u virtuelni na primeru vinske industrije. Mnogima je i pre toga bilo jasno, rekao je Tejlor, da će industrija koja proizvodi 38,4 milijardi flaša godišnje želeti i posebno domensko ime. Posle rasprave o tome koji nastavak bi to trebalo da bude, kompanija Donuts je lansirala i .WINE i .VIN domene, i nije pogrešila – period rane registracije ovih domena se pokazao kao jedan od najsupešnijih u njenoj istoriji.

  Georgi Dimitrov, rukovodilac i partner u Advokatskoj kancelariji „Dimitrov, Petrov & Co.“, je sa prisutnima u Hajatu podelio primere iz prakse bugarskih sudova, među kojima se izdvajaju odluke da se vrednost elektronskih dokumenata poistoveti sa vrednošću papirnih, što znači da se i i-mejlovi tretiraju kao legitimni dokumenti, a za početak njihovog važenja određen je momenat pristizanja poruke u elektronsko sanduče, a ne njeno čitanje.

  Maja Bogataj Jančič iz slovenačkog Instituta za intelektualnu svojinu iznela je stavove o EU reformi ove pravne oblasti, pogotovu u kontekstu razvoja Interneta, koji joj je najveći izazov. Kako bi modernizovala regulatorni okvir u ovoj oblasti koji datira još iz vremena kada širokopojasni Internet nije bio mnogo raširen, Evropska komisija je reformu autorskih prava postavila za jedan od svojih prioriteta. Nemačka evroposlanica iz Piratske partije Džulija Reda dobila je zadatak da napiše Izveštaj o autorskim pravima, koji je uzrokovao burnu raspravu u EP i više od 550 amandmana za samo mesec i po dana. Njime je propisana obaveza da se radi na zaštiti autorskih prava, da se ujednači evropska regulativa u svim državama, da se balansiraju interesi svih zainteresovanih strana, ali omn sadrži i neke odredbe o kojima se mnogo raspravljalo, kao što je zahtev da javna dela pripadaju svima.

  Na kraju ovog bogatog radnog dana najavljena su i dva predstojeća događaja iz ove oblasti – SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance ) koji će biti održan u aprilu u Beogradu, i EuroDIG (European dialogue on Internet governance) koji će u Briselu trajati od 9. do 10. juna 2016.

   

 • Pročitajte i...
  Dan sigurnijeg interneta Dan sigurnijeg interneta

  Na današnji datum, 11. februara obeležava se internacionalni Dan sigurnijeg interneta (SID), kojim se preventivno ukazuje na važnost edukacije na polju odgovornog korišćenja interneta.

  Pola vremena online provodimo na računaru, a pola na telefonu Pola vremena online provodimo na računaru, a pola na telefonu

  Podaci istraživačke kuće GlobalWebIndex pokazuju kako ove godine korisnici Interneta širom sveta pola vremena koje provedu online to čine na računaru, a pola na telefonu. Ova se slika značajno promenila u poslednjih šest godina, koliko se ovo istraživanje sprovodi.

  Dan nauke: Konferencija o klimatskim promenama Dan nauke: Konferencija o klimatskim promenama

  Ovogodišnji nacionalni Dan nauke, 10. jul, obeležiće konferencija koju Centar za promociju nauke organizuje u Narodnoj skupštini, a čije su centralne teme klimatske promene, kvalitet vode i vazduha i obnovljivi izvori energije.

  Digital Day 2019: Kako verujete panelistima Digital Day-a? Digital Day 2019: Kako verujete panelistima Digital Day-a?

  Konferencija se ove godine održava pod sloganom How do you trust?, terajući nas sve da preispitamo kako (i kome) poklanjamo svoje poverenje.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: