Da li znate zašto posuđe ne bi trebalo da držite u rerni kada je ne koristite?

Mnogi od nas drže sudove u rerni, koristeći je kao prostor za odlaganje, ne razmišljajući o tome da to nije idealno rešenje.

02-01-2024

|

10:12

|

Autor / Izvor: Naxi media

Ako u rerni držite tepsije, tiganje ili šerpe, rizikujete da oštetite unutrašnjost ovih predmeta, koji su obloženi materijalima neophodnim za ravnomerno raspoređivanje toplote. Zato, da biste izbegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne, odmah je oslobodite od posuđa koje držite unutra.

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe predstavlja opasnost za kvalitet hrane koju ćete u njoj pripremati. Male čestice ovih materijala, toksične za vaše zdravlje, mogu da završe u hrani tokom pečenja u rerni i mogu se kontaminirati, čineći obrok nejestivim.


Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutrašnji premaz koji, ako se ošteti, ugrožava bezbednost hrane koja se u njima čuva. Slaganje nekoliko posuda i lonaca jedno u drugo, tako da svi stanu u rernu, može dovesti do ogrebotina na sudovima i oštećenja ovog premaza.

Rizici ove pogrešne prakse se povećavaju ako u rernu stavite i posuđe kao što su noževi, viljuške i kašike. Poslednji rizik se odnosi na mogućnost da zaboravite na prisustvo posuđa u rerni i da je uključite, možda zagrejte, a da ne uklonite sve unutra.