-
Poslednjih 5 pesama
- Sladjana Milošević - Recept za ljubav
- Bisera Veletanlic - Milo Moje
- Parni Valjak - Sad Kad Znas
- Željko Samardžić - U ime ljubavi
- Alisa - U senci divljeg kestena
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Ramen na naš način
Zaboravite na komplikovane, egzotične začine... Ovo je jednostavan, domaći ramen koji možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kuhinji.
Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
-
Zdravlje
Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes
Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.
Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.
-
Putovanja
Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje
Leto možda jeste sezona odmora na plaži i festivala, ali jesen je pravo vreme za avanturu na otvorenom.
Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu
Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.
-
Preporučujemo
Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem
Jedan od najvećih trendova u čišćenju danas nije još jedan viralan TikTok proizvod, već, stara dobra vrela (tačnije, parna) voda. Paročistači su ponovo u centru pažnje i to s razlogom. Para uklanja svakodnevnu prljavštinu, razgrađuje tvrdokorne naslage i dezinfikuje bez ikakvih hemikalija. Najveća prednost je što je potpuno bezbedna za kuće sa decom i kućnim ljubimcima.
Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!
Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 124.40 125.28 126.16 USD 99.28 99.98 100.68
-
Da li pravilno čuvate čokoladu? Ako brzo promeni ukus negde grešite!
Ako ste od onih ljudi koji čokoladu otvore i pojedu je odmah vi sigurno nemate ovaj problem. Ali ako ipak umete da se kontrolišete i pojedete nekoliko kockica verovatno će vas zanimati ovaj tekst. Naime dugogodišnja dilema o tome da li čokoladu treba da čuvamo u frižideru ili u ormariću ponovo je aktuelna. Džošua Hjuston, stručnjak za skladištenje hrane iz kompanije Household Quotes, izneo je svoje mišljenje na ovu temu.
08-11-2024 | 10:46 | Autor/Izvor: Naxi media, Mirror
Foto: Bigstock, RossHelen
Hjuston je apsolutno protiv čuvanja čokolade u frižideru i ističe: „Čuvanje čokolade u frižideru nije preporučljivo iz nekoliko razloga, a prvi je što čokolada lako može da upije mirise drugih namirnica u vašem frižideru,“ prenosi Mirror. Zatim objašnjava: „Drugo, hlađenje čokolade može umanjiti njen ukus zbog niskih temperatura, što umanjuje uživanje u bogatom ukusu i teksturi čokolade.“
Takođe je istakao još jedan problem: „Promena boje je čest problem kada vlaga u frižideru dovede do šećernog cvata, fenomena gde šećer izlazi na površinu.“
Iako mnogi misle da će čuvanjem u frižideru produžiti svežinu čokolade, ona zapravo ima dug rok trajanja pre nego što se pokvari. Trajnost čokolade zavisi od sastojaka – mlečna čokolada traje oko 10 do 12 meseci, dok tamna čokolada bez mleka može da traje više od dve godine. Hjustonov savet? Držite svoju čokoladu u ormariću, ne u frižideru.
„Kuhinjski ormarić je bolja opcija sve dok je suv, jer vlaga može negativno da utiče na ukus tokom vremena. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stepeni Celzijusa, jer temperature iznad toga mogu dovesti do topljenja,“ napominje Hjuston.
„Ako otvorite čokoladu, obavezno je zamotajte u hermetički zatvoren omot ili posudu. To će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i spoljašnjih mirisa koji bi mogli uticati na njen ukus. Takođe, čokoladu držite dalje od direktne svetlosti jer ona ne samo da izaziva šećerni cvat, već može dovesti i do topljenja. Čokolada koja je procvetala šećerom i dalje je sigurna za konzumaciju, ali njen izgled može biti manje privlačan, a ukus blago izmenjen.“
Na kraju, način čuvanja čokolade zavisi od ličnih preferencija. Neki ljudi uživaju u hrskavom ugrizu hladne čokolade, dok drugi preferiraju onu na sobnoj temperaturi. Samo se postarajte da je pravilno zamotana nakon otvaranja. -
Pročitajte i...
Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove
I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.
Da li je bezbedno jesti smrznutu hranu kojoj je istekao rok?
Pitanje koliko dugo smrznuta hrana ostaje bezbedna za konzumaciju često zbunjuje mnoge. Dr Deina Figure nedavno je u videu na Instagramu objasnila šta zapravo znači kada u zamrzivaču pronađemo namirnice kojima je istekao rok.
Da li čuvate luk na pogrešnom mestu? Otkrijte najlakši trik za duži rok trajanja
Ako primetite da vam se luk pokvari već nakon nekoliko dana, verovatno ga ne skladištite pravilno. Mesto na kojem čuvate luk može značajno uticati na njegovu svežinu i trajanje.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: