Da li pravilno čuvate čokoladu? Ako brzo promeni ukus negde grešite!

Ako ste od onih ljudi koji čokoladu otvore i pojedu je odmah vi sigurno nemate ovaj problem. Ali ako ipak umete da se kontrolišete i pojedete nekoliko kockica verovatno će vas zanimati ovaj tekst. Naime dugogodišnja dilema o tome da li čokoladu treba da čuvamo u frižideru ili u ormariću ponovo je aktuelna. Džošua Hjuston, stručnjak za skladištenje hrane iz kompanije Household Quotes, izneo je svoje mišljenje na ovu temu.

08-11-2024

|

10:46

|

Autor / Izvor: Naxi media, Mirror


Hjuston je apsolutno protiv čuvanja čokolade u frižideru i ističe: „Čuvanje čokolade u frižideru nije preporučljivo iz nekoliko razloga, a prvi je što čokolada lako može da upije mirise drugih namirnica u vašem frižideru,“ prenosi Mirror. Zatim objašnjava: „Drugo, hlađenje čokolade može umanjiti njen ukus zbog niskih temperatura, što umanjuje uživanje u bogatom ukusu i teksturi čokolade.“


Takođe je istakao još jedan problem: „Promena boje je čest problem kada vlaga u frižideru dovede do šećernog cvata, fenomena gde šećer izlazi na površinu.“


Iako mnogi misle da će čuvanjem u frižideru produžiti svežinu čokolade, ona zapravo ima dug rok trajanja pre nego što se pokvari. Trajnost čokolade zavisi od sastojaka – mlečna čokolada traje oko 10 do 12 meseci, dok tamna čokolada bez mleka može da traje više od dve godine. Hjustonov savet? Držite svoju čokoladu u ormariću, ne u frižideru.


„Kuhinjski ormarić je bolja opcija sve dok je suv, jer vlaga može negativno da utiče na ukus tokom vremena. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stepeni Celzijusa, jer temperature iznad toga mogu dovesti do topljenja,“ napominje Hjuston.


„Ako otvorite čokoladu, obavezno je zamotajte u hermetički zatvoren omot ili posudu. To će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i spoljašnjih mirisa koji bi mogli uticati na njen ukus. Takođe, čokoladu držite dalje od direktne svetlosti jer ona ne samo da izaziva šećerni cvat, već može dovesti i do topljenja. Čokolada koja je procvetala šećerom i dalje je sigurna za konzumaciju, ali njen izgled može biti manje privlačan, a ukus blago izmenjen.“


Na kraju, način čuvanja čokolade zavisi od ličnih preferencija. Neki ljudi uživaju u hrskavom ugrizu hladne čokolade, dok drugi preferiraju onu na sobnoj temperaturi. Samo se postarajte da je pravilno zamotana nakon otvaranja.