-
Poslednjih 5 pesama
- Moby Dick - Ljubomoran
- Haustor - Moja prva ljubav
- Oliver Dragojević - Tko sam ja da ti sudim
- Bajaga - Lepa Janja ribareva kći
- Zdravko Čolić - Krasiva
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Da li je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja? Evo šta nauka kaže
Imamo dobre vesti za ljubitelje i crnog i zelenog čaja! Čaj je drugo najpopularnije piće na svetu, odmah posle vode, a oko 80% američkih domaćinstava ga redovno koristi, prema podacima Zavoda za statistiku SAD-a. Iako se crni čaj najviše konzumira, sa oko 84% od ukupne potrošnje čaja u SAD-u, zeleni čaj zauzima drugo mesto sa približno 15%. S obzirom na ovu razliku, možda se pitate: da li je jedan od ovih čajeva zapravo zdraviji od drugog?
23-12-2024 | 10:21 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That
Foto: Bigstock, Tatiana Yashina
Osvrnućemo se na naučne dokaze i istražiti koristi crnog i zelenog čaja. Zanimljivo je da i crni i zeleni čaj potiču od biljke Camellia sinensis, ali se razlikuju po metodama obrade. Na primer, nakon branja, listovi prolaze kroz oksidaciju, što im daje specifičan miris i boju. Oksidacioni proces može se zaustaviti toplotom, čime se deaktiviraju enzimi. Na ovaj način se proizvode različite vrste čaja, poput crnog i zelenog.Pogledajmo ove razlike detaljnije. Crni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji su potpuno oksidovani i fermentisani kako bi se dobila specifična, jaka aroma čaja. Tokom oksidacije, listovi se izlažu vazduhu, što im pojačava boju i intenzivira ukus. Nakon toga, listovi se mogu ostaviti u tom obliku ili se dodatno zagrevaju, suše i usitnjavaju kako bi se napravio crni čaj. Ovaj proces rezultira tamnom bojom čaja sa snažnim, ponekad gorkim ukusom.
Najpopularnije vrste čistog crnog čaja uključuju Asam i Darjeeling, dok među popularnim mešavinama crnog čaja spadaju Earl Grey, Bigelow i Chai čajevi.
Šta je zeleni čaj?
Zeleni čaj se takođe pravi od listova biljke Camellia sinensis, ali koristi mlade, nefermentisane listove. Za razliku od crnog čaja, listovi se brzo termički obrađuju i usitnjavaju, bez oksidacije. Pan-prženje listova neophodno je kako bi se sprečila oksidacija izazvana prirodnim enzimima prisutnim u listovima.
Najpopularniji tip zelenog čaja je senča, dok se ostale vrste zelenog čaja, poput matče, banče i gjokura, proizvode od njega. U poređenju sa crnim čajem, zeleni čaj ima mnogo blaži ukus.
Vredi napomenuti da temperatura vode, vreme natapanja i koncentracija čaja takođe mogu promeniti ukus oba čaja.Nutritivne razlike: Kako se porede?
Crni i zeleni čaj imaju slične nutritivne profile, jer oba sadrže kofein, antioksidanse i druge važne fitonutrijente. Uobičajen napitak, pripremljen u proporciji od 1 gram listova čaja na 100 mililitara vode, sadrži približno 250 do 350 miligrama čvrstih materija čaja. Ove materije sadrže oko 30-42% katehina, ili polifenola, koji imaju blagotvoran učinak na organizam, i 3-6% kofeina.
Uticaj obrade i oksidacije
Glavne nutritivne razlike između crnog i zelenog čaja proizlaze iz načina na koji se obrađuju i oksiduju.
Iako oba čaja sadrže slične količine polifenola, vrste flavonoida ili fitonutrijenata u svakom čaju se razlikuju zbog procesa obrade. Svaki od njih nudi specifične zdravstvene koristi, o čemu ćemo govoriti u nastavku.
Kalorijski sadržaj i nivo kofeina
I crni i zeleni čaj gotovo da nemaju kalorije i sadrže slične količine kofeina.
Jedna šolja crnog čaja sadrži nula kalorija, malu količinu prirodno prisutnog natrijuma (manje od 5 miligrama) i 26 miligrama kofeina.
U poređenju s tim, šolja zelenog čaja sadrži manje od 2 kalorije, malu količinu proteina (0,25 grama) i nešto više kofeina – 29 miligrama. Takođe sadrži tragove vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum, cink, mangan, tiamin, riboflavin, niacin i vitamin B-6.Razlike u nutritivnim sastojcima: Da li su važne?
Iako zeleni čaj ima nešto više vitamina i minerala od crnog čaja, te količine su relativno male. Ipak, svaki detalj je važan kada je reč o ishrani. Na kraju, sve se svodi na to koji čaj više volite i koji ćete zapravo konzumirati. Kada nešto postane navika, vidimo stvarni uticaj lekovitih namirnica, poput čaja.
Zdravstvene koristi crnog i zelenog čaja
Desetina godina istraživanja pokazala su da fitonutrijenti u oba čaja mogu podržati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje. Novija istraživanja sugerišu da ovi čajevi takođe mogu imati potencijalne koristi u anti-ageing tretmanima, kao i u tretmanima protiv dijabetesa. Ključne koristi dolaze od katehina i teaflavina, moćnih fitonutrijenata prisutnih u oba tipa čaja.
S obzirom na razlike u obradi, crni čaj sadrži teaflavine i tearubigine, koji daju čaju tamnu boju i gorak ukus. Zeleni čaj, koji nije oksidovan, zadržava veći procenat katehina, posebno EGCG (epigalokatehin-3-galat), koji se često pominje u istraživanjima o njegovim zdravstvenim prednostima.Crni čaj vs. zeleni čaj: Koji je zdraviji?
Ne postoji jasan pobednik. I crni i zeleni čaj nude značajne zdravstvene koristi. Najvažnije je odabrati čaj koji najviše volite i koji ćete redovno konzumirati, jer oba čaja imaju svojstva koja mogu doprineti vašem zdravlju. -
Pročitajte i...
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Namirnice koje smanjuju nadutost i ubrzavaju put ka idealnoj kilaži
Možda već neko vreme pokušavate da izgubite višak kilograma, ali rezultati izostaju. Topliji dani su savršeni da u jelovnik ubacite lagane i osvežavajuće namirnice koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju nadutost i pomažu da se osećate i izgledate bolje. Dodatni plus? Ove namirnice su idealne za visoke temperature – osvežiće vas i prijati organizmu.
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos preteina
Protein je jedan od glavnih gradivnih blokova tela. Igra ključnu ulogu u strukturi i funkciji mišića, kože, enzima i hormona. Neki znaci i simptomi nedostatka proteina uključuju edem, gubitak kose, povećanu glad i teže infekcije, između ostalog. Ovo može da utiče na skoro sve aspekte funkcionisanja tela i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Tekst navodi 8 simptoma niskog unosa ili nedostatka proteina.
Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima
Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: