Čoko banana torta

Ovo je kolač koji posebno obožavaju deca, a nije isključeno da će oduševiti i starije goste...

25-07-2025

|

12:40

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

Za kore (2 kore):

4  jaja

200 g šećera

200 ml jogurta

100 ml ulja

200 g brašna

40 g kakao praha 

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

Za fil:

500 ml mleka

4 kašike gustina (ili 3 pune kašike brašna)

5 kašika šećera

1 vanilin šećer

100 g bele čokolade (ili 150 g bele eurokreme)

125 g putera ili margarina

Ostalo:

3–4 zrele banane

100 g crne čokolade

2 kašike ulja

Priprema

1. Priprema kora:

Uključite rernu da se greje na 180°C. Pripremite pleh prečnika 22–24 cm, obložite dno papirom za pečenje. U većoj posudi umutite 4 jaja sa 200 g šećera dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte 200 ml jogurta i 100 ml ulja, pa sve dobro sjedinite mikserom. U drugoj posudi pomešajte 200 g brašna, 40 g kakao praha, 1 prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u umućenu smesu i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Podelite smesu na dva jednaka dela. Svaku koru pecite posebno, sipajte jedan deo smese u pleh i pecite 10–12 minuta (ili dok čačkalica ne izađe suva). Ostavite kore da se ohlade.

2. Priprema fila:

U šerpici zagrejte 400 ml mleka sa 5 kašika šećera i 1 kesicom vanilin šećera. U preostalih 100 ml mleka razmutite 4 kašike gustina. Kada mleko provri, sipajte razmućeni gustin i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. U topao krem dodajte 100 g bele čokolade (ili eurokreme) i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi. Umutite 125 g putera ili margarina penasto, pa ga sjedinite sa ohlađenim kremom.

3. Slaganje torte:

Stavite prvu koru na tacnu. Premažite polovinom fila. Isecite banane na tanke kolutove i poređajte preko fila. Stavite drugu koru. Premažite ostatkom fila i opet poređajte kolutove banana. 

4. Prelivanje torte:

Istopite 100 g crne čokolade sa 2 kašike ulja na pari ili laganoj vatri. Prelijte tortu glazurom i ravnomerno rasporedite.

Ostavite tortu u frižideru minimum 6 sati, najbolje preko noći.

PRIJATNO!