-
Poslednjih 5 pesama
- Tony Cetinski - Kao U Snu
- Riblja čorba - Dobro jutro
- U Škripcu - O Je
- Rogati & Boris Rezak - Pozelim Ti Srecu
- Prljavo Kazalište - Široke ulice
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
Vitaminska salata sa narom
Hrskavi crveni kupus, sočni krastavci, slatke šargarepe i cvekla u kombinaciji sa malo voća i zanimljivim dresingom čine je savršenim obrokom ili prilogom.
-
Zdravlje
Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.
Namirnice koje verovatno nisu dobre za zdravlje mozga
Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji dugoročno oblikuju kako naše telo i mozak funkcionišu. Neke namirnice obezbeđuju stabilnu energiju, štite neurone i podržavaju pamćenje. Druge, međutim, mogu imati suprotan efekat, podizati nivo šećera u krvi, izazivati upale i remetiti san. Vremenom, te posledice mogu da oslabe koncentraciju, pamćenje i kognitivne sposobnosti.
-
Putovanja
Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu
Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.
Gde videti Severnu svetlost 2026. godine? Najlepše destinacije za čarobno iskustvo
Aurora Borealis, poznata kao Severna svetlost, za mnoge je jedno od najlepših i najređih iskustava u životu. Ove godine svetleći zavese bile su vidljive čak i u južnoj Engleskoj, ali uobičajeno ih možete posmatrati samo u hladnim, severnim krajevima sveta.
-
Preporučujemo
Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!
Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.
Održavanje dušeka: Koliko često treba da ih usisavamo?
Verovatno redovno usisavate podove i nameštaj, ali postoji jedan deo doma koji mnogi često zanemaruju - dušek. Iako na prvi pogled deluje čist, on može biti pravo leglo prašine, alergena i grinja, što može negativno uticati na kvalitet vazduha i vaš san. Zato je važno da ga redovno održavate i usisavate, kako biste smanjili nakupljanje nečistoća i poboljšali higijenu spavaće sobe.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 124.40 125.27 126.15 USD 99.14 99.84 100.53
-
Čoko banana torta
Ovo je kolač koji posebno obožavaju deca, a nije isključeno da će oduševiti i starije goste...
25-07-2025 | 12:40 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, October22
Sastojci:
Za kore (2 kore):4 jaja
200 g šećera
200 ml jogurta
100 ml ulja
200 g brašna
40 g kakao praha
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Za fil:500 ml mleka
4 kašike gustina (ili 3 pune kašike brašna)
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g bele čokolade (ili 150 g bele eurokreme)
125 g putera ili margarina
Ostalo:3–4 zrele banane
100 g crne čokolade
2 kašike ulja
Priprema
1. Priprema kora:
Uključite rernu da se greje na 180°C. Pripremite pleh prečnika 22–24 cm, obložite dno papirom za pečenje. U većoj posudi umutite 4 jaja sa 200 g šećera dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte 200 ml jogurta i 100 ml ulja, pa sve dobro sjedinite mikserom. U drugoj posudi pomešajte 200 g brašna, 40 g kakao praha, 1 prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u umućenu smesu i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Podelite smesu na dva jednaka dela. Svaku koru pecite posebno, sipajte jedan deo smese u pleh i pecite 10–12 minuta (ili dok čačkalica ne izađe suva). Ostavite kore da se ohlade.
2. Priprema fila:
U šerpici zagrejte 400 ml mleka sa 5 kašika šećera i 1 kesicom vanilin šećera. U preostalih 100 ml mleka razmutite 4 kašike gustina. Kada mleko provri, sipajte razmućeni gustin i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. U topao krem dodajte 100 g bele čokolade (ili eurokreme) i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi. Umutite 125 g putera ili margarina penasto, pa ga sjedinite sa ohlađenim kremom.
3. Slaganje torte:
Stavite prvu koru na tacnu. Premažite polovinom fila. Isecite banane na tanke kolutove i poređajte preko fila. Stavite drugu koru. Premažite ostatkom fila i opet poređajte kolutove banana.
4. Prelivanje torte:
Istopite 100 g crne čokolade sa 2 kašike ulja na pari ili laganoj vatri. Prelijte tortu glazurom i ravnomerno rasporedite.
Ostavite tortu u frižideru minimum 6 sati, najbolje preko noći.
PRIJATNO! -
Pročitajte i...
Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
Vitaminska salata sa narom
Hrskavi crveni kupus, sočni krastavci, slatke šargarepe i cvekla u kombinaciji sa malo voća i zanimljivim dresingom čine je savršenim obrokom ili prilogom.
Recept za ljuti ajvar
Došli su nam hladniji dani, pa već svi mislimo na pripremu zimnice i naravno na ajvar. Evo jednog fantastičnog recepta za ljuti ajvar...
Džem od šljiva sa čokoladom
Jesen i zima su za mnoge nezamislivi bez tradicionalnog džema od šljiva. Evo jednog sjajnog recepta koji potpisuju iskusne domaćice, tvrdeći da će vas ukus očarati.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: