Česnica: Tradicija koju volimo
Pravljenje česnice jedan je od simbola obeležavanja Božića. Česnica se priprema na Badnji dan ili božićno jutro, a posebnost ovog prazničnog kolača ogleda se u novčiću koji, onome koji ga pronađe donosi prosperitet u narednoj godini.
04-01-2019
|14:02
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 3 jaja
- 1 kvasac
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- 3 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- novčić
- malo suvog grožđa ili kandiranog voća
Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mleka. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim počne da narasta, izručiti ga na dasku za mešenje i blago premesiti. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić. Prilikom oblikovanja, od testa možete praviti različite dekorativne elemente koji imaju i posebnu simboliku. Žito se tako vezuje za plodnost, a ukoliko uabcite i dren on će doneti zdravlje tokom cele godine. Po želji, možete dodati i malo kandiranog ili suvog voća. Kada završite sa dekoracijom, spustiti česnicu u podmazan pleh. Premazati celu površinu razmućenim jajima. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.