Bolonjeze kao iz vrhunskog restorana!

Najveći broj ljudi misli da zna kako se priprema ovo tradicionalno italijansko jelo. Ipak, mnogi se iznenade kada ga sami pripreme i shvate da ukus nikako ne može da se uporedi sa onim iz restorana, pa se pitaju gde su pogrešili. Ključ je u nekoliko trikova - dugo dinstanje na srednjoj vatri, kašika mleka pred kraj kuvanja, ali i dodavanje neobičnih sastojaka koji jelu daju pravi šmek i dubinu ukusa.

10-12-2025

|

15:34

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 400g mlevene govedine
  • 1 veći crni luk, sitno iseckan
  • 3 čena belog luka, usitnjena
  • 2 šargarepe, sitno narendane
  • 1 zelena jabuka
  • 1 stabljika celera, sitno iseckana
  • 150 g sitno iseckane suve slanine
  • 400g paradajza iz konzerve (ili pelata)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 100ml crnog vina
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • kašika mleka
  • 500g špageta
  • Parmezan za serviranje

Priprema:

U dubljoj tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckanu slaninu, pa nakon pet minuta kad pusti masnoću i mlevenu govedinu. Pržite meso dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite ga iz tiganja i stavite na stranu . U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk, narendanu šargarepu, jabuku i celer. Pržite na srednjoj vatri dok ne omekša, oko 5-7 minuta. Dodajte beli luk i pržite još minut-dva dok ne zamiriše.

Vratite meso u tiganj i dodajte paradajz pire, konzervirani paradajz i crno vino. Začinite suvim origanom, bosiljkom, solju i biberom. Kuvajte na laganoj vatri 45minuta, povremeno mešajući, pa dodajte kašiku mleka i nastavite da mešate dok se sos ne zgusne i ukusi ne sjedine.

U međuvremenu, skuvajte špagete u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Poslužite bolonjeze sos preko špageta i po želji pospite narendanim parmezanom.

PRIJATNO!