Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Toše Proeski - Pratim te

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Toše Proeski - Pratim te
    2. Viktorija - Rat i mir
    3. Knez - Pricaj Sa Mnom
    4. Crvena jabuka - Ima nešto od srca do srca
    5. Riblja čorba - Ljubav ovde više ne stanuje
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Dado Topić - Četvrtak - Mojih 50
    2. 7. maj - 1 - Dodir noći
    3. 7. maj - 2 - Dodir noći
    4. 7. maj - 3 - Dodir noći
    5. Dado Topić - Sreda - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Ljuti pileći štapići Ljuti pileći štapići

    Ako ste ljubitelj pikantnih zalogaja, ovi ljuti pileći štapići u korici od čili čipsa, susama i kornfleksa biće pun pogodak!

    Torta od čokolade i lešnika Torta od čokolade i lešnika

    Postoji nešto posebno u spoju lešnika i čokolade—topao, bogat ukus koji nikad ne dosadi. Ta kombinacija je klasična, a opet svaki put iznova oduševi, naročito kada se nađe u obliku sočne torte.

  • Zdravlje
    Sedam glavnih koristi od šetnje nakon obroka Sedam glavnih koristi od šetnje nakon obroka

    Nakon obilnog večernjeg obroka, čak i najblaži oblik fizičke aktivnosti može delovati kao poslednja stvar na svetu koju biste želeli da radite. Ipak, ispostavlja se da šetnja posle jela donosi brojne koristi.

    Nakon prve jutarnje kafe ove promene se dešavaju u telu u narednih šest sati Nakon prve jutarnje kafe ove promene se dešavaju u telu u narednih šest sati

    Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete više kafe da biste ostali budni sada nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Evropski grad koji prednjači po zdravlju i blagostanju: 2.712 sunčanih sati godišnje! Evropski grad koji prednjači po zdravlju i blagostanju: 2.712 sunčanih sati godišnje!

    Prema istraživanju platforme za rezervaciju putovanja Omio, evropski grad koji nudi najbolje uslove za zdravlje i blagostanje svojih stanovnika i posetilaca je — Madrid. Analizom 17 različitih faktora, Madrid je zauzeo prvo mesto sa ukupnom ocenom 78,62 od mogućih 100 poena.

    Gradovi Evrope koje vredi posetiti i u koje se isplati ulagati 2025. godine Gradovi Evrope koje vredi posetiti i u koje se isplati ulagati 2025. godine

    Gde vredi putovati, živeti i ulagati? Nova analiza konsultantske kuće Resonance Consultancy donosi odgovore.

  • Preporučujemo
    Ostali ste bez praška za pecivo? Ne paničite, postoje adekvatne zamene Ostali ste bez praška za pecivo? Ne paničite, postoje adekvatne zamene

    Svi posežemo za praškom pecivo kada pripremamo kiflice, proju, čak i uštipke sa mesom... Ipak, imajte na umu da postoje adekvatne zamene za prašak za pecivo, što posebno može da vam znači kada vam nije pri ruci ili vas mrzi da idete do prodavnice.

    Prirodno rešenje protiv mušica: Biljka koja štiti vaš dom bez hemije Prirodno rešenje protiv mušica: Biljka koja štiti vaš dom bez hemije

    Kako temperature rastu, sve češće primećujemo pojavu mušica i drugih sitnih insekata u domovima. Mušice su mnogima među najdosadnijim napastima – uporne su, lete svuda po kući i teško ih je oterati. Ipak, postoji jednostavan i prirodan način da ih sprečite da uopšte uđu u vaš prostor – posadite mentu.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.40 117.22 118.05
    CHF 124.66 125.54 126.41
    USD 103.66 104.39 105.13
  • Povezani članci
  • Baron torta

    Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.




    25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Shandor


    Sastojci:

    Za kore:

     

    9 belanaca
    prstohvat soli
    240 g šećera
    120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
    60 g kakaa
    Za čokoladni krem:
    9 žumanaca
    400 ml mleka
    120 g šećera
    2 vanilin šećera
    40 g gustina
    40 g kakaa
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g mlečne čokolade
    150 g maslaca

    Za fil od malina:

    400 g smrznutih malina
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 ml vode
    1 puding od malina (ili 40 g gustina)
    50 g maslaca

    Za glazuru:

    100 g čokolade za kuvanje
    50 g maslaca
    2 kašike mleka
    2 kašike ulja
    Za dekoraciju (opciono):
    1 šlag krem od čokolade
    mleko

    Priprema:

     

     Kora:

     

    Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.

    Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.

    Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.

     

    Čokoladni krem:

     

     U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.

     

    Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

     

    Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.

     

    Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.

     

    Fil od malina:

     

    Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.

     

    U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.

     

    Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.

     

    Nastavak izrade čokoladnog krema:

     

    Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.

     

    Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.

     

    Filovanje:

     

    Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.

     

    Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.

     

    Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.

     

    Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.

     

    Glazura:

     

    Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.

     

    Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.

     

    Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.

     

    PRIJATNO!

  • Pročitajte i...
    Torta sa indijskim orahom Torta sa indijskim orahom

    Torta sa indijskom orahom odlična je zamena za tradicionalne kolače, a njen neobičan ukus će sasvim sigurno oduševiti vaše goste...

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: