Slušate: Dodir noći

Pesma: Aleksandra Radović - Ne Zaklinjem Se Na Ljubav

Dodir noći
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Aleksandra Radović - Ne Zaklinjem Se Na Ljubav
    2. Kerber - Ratne igre
    3. Merlin - Ostat će istine dvije
    4. Bajaga - Od kada tebe volim
    5. Nina Badrić - Cipele
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Enis Bešlagić - Četvrtak - Mojih 50
    2. 11. decembar - 1 - Dodir noći
    3. 11. decembar - 2 - Dodir noći
    4. 11. decembar - 3 - Dodir noći
    5. Enis Bešlagić - Sreda - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Neodoljiva španska pita! Neodoljiva španska pita!

    Španska pita je brz i jednostavan obrok. Izdašna JE i sočna, zbog čega je mnogima omiljeni izbor za doručak ili večeru.

    Mekane cimet rolnice Mekane cimet rolnice

    Predstavljamo recept za mekano pecivo koje je poslednjih godina veoma popularno.

  • Zdravlje
    Kako najlakše da prepoznamo manjak magnezijuma u organizmu? Kako najlakše da prepoznamo manjak magnezijuma u organizmu?

    Manjak magnezijuma može da ima veliki uticaj na naše zdravlje.

    Zdrave namirnice koje mogu da ublaže bol Zdrave namirnice koje mogu da ublaže bol

    Možda niste znali, ali postoje namirnice koje mogu da ublaže različite vrste bolova. Iako nekad ne možemo da ne posegnemo za standardnim lekovima koji deluju na receptore za bol, postoje i situacije kada zaista možemo da koristimo alternativne varijante.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Lista najpotcenjenijih destinacija u Evropi za 2025. godinu Lista najpotcenjenijih destinacija u Evropi za 2025. godinu

    Magazin TimeOut kreirao je listu najpotcenjenijih destinacija u Evropi za 2025. godinu. Ova lista je namenjena onima koji žele da zaobiđu najpoznatije i najposećenije turističke destinacije Evrope.

    Ovo su najopuštenija mesta na svetu prema novom istraživanju Ovo su najopuštenija mesta na svetu prema novom istraživanju

    U istraživanju koje je analiziralo 76 destinacija na osnovu različitih faktora, poput pokrivenosti šumama i gustine naseljenosti, otkrivena su najopuštenija mesta na svetu.

  • Preporučujemo
    Želite da vam odeća miriše dugo nakon pranja? Evo kako da to postignete Želite da vam odeća miriše dugo nakon pranja? Evo kako da to postignete

    Postoje zanimljivi i vrlo jednostavni trikovi uz pomoć kojih možete da sačuvate svežinu i miris odeće tokom dužeg perioda, bez potrebe za čestim pranjem ili korišćenjem skupih osveživača. Bilo da se radi o svakodnevnoj garderobi ili odeći koju retko nosite, ovi praktični saveti pomoći će vam da vaša omiljena odeća uvek bude prijatna na dodir i mirisna kao da je tek oprana.

    Rešite se neugodnih mirisa sa daske za sečenje – lako i brzo! Rešite se neugodnih mirisa sa daske za sečenje – lako i brzo!

    Pre nego što odlučite da bacite dasku za sečenje zbog neprijatnog mirisa belog luka ili neke druge namirnice, pokušajte da ga uklonite pomoću sode bikarbone i sirćeta.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.14 116.96 117.78
    CHF 124.99 125.87 126.75
    USD 110.50 111.28 112.06
  • Povezani članci
  • Baron torta

    Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.




    25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Shandor


    Sastojci:

    Za kore:

     

    9 belanaca
    prstohvat soli
    240 g šećera
    120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
    60 g kakaa
    Za čokoladni krem:
    9 žumanaca
    400 ml mleka
    120 g šećera
    2 vanilin šećera
    40 g gustina
    40 g kakaa
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g mlečne čokolade
    150 g maslaca

    Za fil od malina:

    400 g smrznutih malina
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 ml vode
    1 puding od malina (ili 40 g gustina)
    50 g maslaca

    Za glazuru:

    100 g čokolade za kuvanje
    50 g maslaca
    2 kašike mleka
    2 kašike ulja
    Za dekoraciju (opciono):
    1 šlag krem od čokolade
    mleko

    Priprema:

     

     Kora:

     

    Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.

    Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.

    Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.

     

    Čokoladni krem:

     

     U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.

     

    Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

     

    Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.

     

    Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.

     

    Fil od malina:

     

    Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.

     

    U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.

     

    Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.

     

    Nastavak izrade čokoladnog krema:

     

    Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.

     

    Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.

     

    Filovanje:

     

    Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.

     

    Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.

     

    Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.

     

    Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.

     

    Glazura:

     

    Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.

     

    Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.

     

    Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.

     

    PRIJATNO!

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: