Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Petar Grašo - Ko nam brani

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Petar Grašo - Ko nam brani
    2. Zdravko Čolić - Glavo luda
    3. Crvena jabuka - Nekako S Proljeca
    4. Toše Proeski - Ko ti to grize obraze
    5. Magazin - Minut srca tvog
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Boris Režak - Ponedeljak - Mojih 50
    2. 27. jun - 1 - Dodir noći
    3. 27. jun - 2 - Dodir noći
    4. 27. jun - 3 - Dodir noći
    5. Tijana Bogićević - Petak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Grčka musaka sa šampinjonima Grčka musaka sa šampinjonima

    Vrlo interesantna musaka koja će oduševiti sve ljubitelje šampinjona...

    Osvežavajući voćni koktel! Osvežavajući voćni koktel!

    Ovaj koktel je idealan i za nas i za decu jer ne sadrži alkohol. Osvežiće nas tokom vrućina, a svakako je savršena zamena za kupovne, industrijske sokove...

  • Zdravlje
    Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite

    Kalijum je mineral koji se često zanemaruje, iako ima presudnu ulogu u funkcionisanju tela – od pravilnog rada mišića i srca, do regulacije krvnog pritiska i održavanja ravnoteže tečnosti. Njegov dovoljan unos može imati veći efekat na snižavanje pritiska čak i od smanjenja unosa soli, zbog čega je važno prepoznati signale koje telo šalje kada mu ovog minerala nedostaje.

    Tri sporne navike koje povećavaju rizik od dijabetesa Tri sporne navike koje povećavaju rizik od dijabetesa

    Nije tajna da je hranljiva, uravnotežena ishrana važna komponenta vašeg ukupnog zdravlja.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Da li je ovo najbolji grad za stanovanje u 2025. godini? Da li je ovo najbolji grad za stanovanje u 2025. godini?

    Beč je ponovo dospeo u žižu međunarodne pažnje zahvaljujući izuzetnom kvalitetu života – ali ovog puta sa posebnim naglaskom na stanovanje. Prema najnovijem izdanju prestižnog magazina Monocle, austrijska prestonica proglašena je najboljim gradom na svetu za stanovanje u 2025. godini.

    Velika vest: Avio-kompanije u Evropi više neće smeti da naplaćuju ručni prtljag Velika vest: Avio-kompanije u Evropi više neće smeti da naplaćuju ručni prtljag

    Putnici u EU uskoro će moći da ponesu kabinski prtljag bez dodatne nadoknade, a evo šta za sada znamo...

  • Preporučujemo
    Sunčani dani – idealno vreme za pranje zavesa, ali koliko često bi to trebalo da radimo? Sunčani dani – idealno vreme za pranje zavesa, ali koliko često bi to trebalo da radimo?

    Leto je donelo sunčane i tople dan, što znači da je pravo vreme za pranje zavesa. Ipak, mnogi nisu sigurni koliko često bi trebalo da ih peru. Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da prljave zavese mogu zadržavati prašinu, alergene i neprijatne mirise, čineći prostor nezdravim i vizuelno neurednim.

    Kako da eliminišete neprijatne mirise iz usisivača uz jednostavne trikove? Kako da eliminišete neprijatne mirise iz usisivača uz jednostavne trikove?

    Ukoliko ste primetili da vaš usisivač tokom rada širi neprijatan miris, niste jedini – to je čest problem koji može pokvariti utisak svežine u domu. Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih i pristupačnih rešenja pomoću kojih možete efikasno neutralisati te mirise.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.35 117.17 117.99
    CHF 124.24 125.12 125.99
    USD 99.18 99.88 100.58
  • Povezani članci
  • Baron torta

    Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.




    25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Shandor


    Sastojci:

    Za kore:

     

    9 belanaca
    prstohvat soli
    240 g šećera
    120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
    60 g kakaa
    Za čokoladni krem:
    9 žumanaca
    400 ml mleka
    120 g šećera
    2 vanilin šećera
    40 g gustina
    40 g kakaa
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g mlečne čokolade
    150 g maslaca

    Za fil od malina:

    400 g smrznutih malina
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 ml vode
    1 puding od malina (ili 40 g gustina)
    50 g maslaca

    Za glazuru:

    100 g čokolade za kuvanje
    50 g maslaca
    2 kašike mleka
    2 kašike ulja
    Za dekoraciju (opciono):
    1 šlag krem od čokolade
    mleko

    Priprema:

     

     Kora:

     

    Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.

    Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.

    Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.

     

    Čokoladni krem:

     

     U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.

     

    Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

     

    Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.

     

    Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.

     

    Fil od malina:

     

    Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.

     

    U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.

     

    Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.

     

    Nastavak izrade čokoladnog krema:

     

    Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.

     

    Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.

     

    Filovanje:

     

    Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.

     

    Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.

     

    Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.

     

    Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.

     

    Glazura:

     

    Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.

     

    Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.

     

    Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.

     

    PRIJATNO!

  • Pročitajte i...
    Torta sa indijskim orahom Torta sa indijskim orahom

    Torta sa indijskom orahom odlična je zamena za tradicionalne kolače, a njen neobičan ukus će sasvim sigurno oduševiti vaše goste...

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: