Slušate: Muzički mix

Pesma: Zabranjeno Pušenje - Zenica blues

Muzički mix
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Baron torta

    Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.




    07-09-2023 | 11:34 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Shandor


    Sastojci:

    Za kore:

     

    9 belanaca
    prstohvat soli
    240 g šećera
    120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
    60 g kakaa
    Za čokoladni krem:
    9 žumanaca
    400 ml mleka
    120 g šećera
    2 vanilin šećera
    40 g gustina
    40 g kakaa
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g mlečne čokolade
    150 g maslaca

    Za fil od malina:

    400 g smrznutih malina
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 ml vode
    1 puding od malina (ili 40 g gustina)
    50 g maslaca

    Za glazuru:

    100 g čokolade za kuvanje
    50 g maslaca
    2 kašike mleka
    2 kašike ulja
    Za dekoraciju (opciono):
    1 šlag krem od čokolade
    mleko

    Priprema:

     

     Kora:

     

    Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.

    Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.

    Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.

     

    Čokoladni krem:

     

     U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.

     

    Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

     

    Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.

     

    Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.

     

    Fil od malina:

     

    Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.

     

    U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.

     

    Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.

     

    Nastavak izrade čokoladnog krema:

     

    Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.

     

    Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.

     

    Filovanje:

     

    Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.

     

    Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.

     

    Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.

     

    Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.

     

    Glazura:

     

    Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.

     

    Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.

     

    Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.

     

    PRIJATNO!

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: