Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Toše Proeski - Igra bez granica

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Toše Proeski - Igra bez granica
    2. Kiki Lesendrić - Noc Kao Iz Sna
    3. Merlin - Rane
    4. Aleksandra Radović - Pamti Me
    5. Petar Grašo - Voli Me
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 11. jul - 1 - Dodir noći
    2. 11. jul - 2 - Dodir noći
    3. 11. jul - 3 - Dodir noći
    4. Lidija Ćulibrk - Četvrtak - Mojih 50
    5. 10. jul - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Neodoljivi brusketi sa pesto sosom Neodoljivi brusketi sa pesto sosom

    Fantastična ideja za večeru koju možete da poslužite porodici i prijateljima. Ovi brusketi idu odlično uz limunadu, ali i uz belo vino...

    Ukusne lovačke šnicle sa pečurkama Ukusne lovačke šnicle sa pečurkama

    Lovačke šnicle su mnogima jedan od omiljenih obroka iz detinjstva. Ako volite pečurke isprobajte i ovaj, malo drugačiji recept...

  • Zdravlje
    Da li zeleni čaj može zaista da vam pomogne da izgubite kilograme? Da li zeleni čaj može zaista da vam pomogne da izgubite kilograme?

    Zeleni čaj je poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima kao i po svojoj prepoznatljivoj boji. Ovo piće postoji milenijumima, koristi se za hidrataciju i u medicinske svrhe, a istraživači ga nazivaju "drugim najpopularnijim pićem na svetu posle vode".

    Saveti za održavanje optimalne težine nakon gubitka kilograma! Saveti za održavanje optimalne težine nakon gubitka kilograma!

    Studije su otkrile da velika većina ljudi koji izgube težinu obično ne mogu da je za duže od godinu dana. U stvari, mnogi ljudi zapravo na kraju dobijaju mnogo kilograma zahvaljujući fenomenu koji se zove "kruženje težine".

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Ovo su najbolja mesta za gledanje zalaska Sunca u Evropi Ovo su najbolja mesta za gledanje zalaska Sunca u Evropi

    Stručnjaci za automobile na LeaseCar.uk otkrili su devet sjajnih lokacija širom Evrope za posmatranje zalaska sunca. Zato, ako se odlučite za novu avanturu, obavezno posetite neko od ovih mesta i uživajte.

    Ibica: Za mlade i one koji se tako osećaju ne postoji bolje mesto za letovanje! Ibica: Za mlade i one koji se tako osećaju ne postoji bolje mesto za letovanje!

    Ibica je jedno od Balearskih ostrva, smešteno u Sredozemnom moru. Ovo ostrvo je poznato po prelepim plažama, dinamičnom noćnom životu i atmosferi u kojoj vreme kao da ne postoji, što potvrđuju svi koji su ga posetili.

  • Preporučujemo
    Predmeti u vašoj kući koji su skriveni magneti za prašinu Predmeti u vašoj kući koji su skriveni magneti za prašinu

    Popularni kućni dekor može da izgleda savršeno u modernom domu, ali neki predmeti koje kupujemo isključivo zbog estetskog momenta mogu da veliki problem za čišćenje.

    Da vam bele čarape budu kao da ste ih tek kupili: Zapamtite ovaj trik! Da vam bele čarape budu kao da ste ih tek kupili: Zapamtite ovaj trik!

    Svi mi znamo da je jako teško oprati bele čarape, tako da izgledaju kao da ste ih tek kupili. Nekada ih peremo na najvišoj temperaturi i po nekoliko puta, a rezultati nikako ne budu zadovoljavajući.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.22 117.04 117.86
    CHF 119.28 120.12 120.96
    USD 106.89 107.65 108.40
  • Povezani članci
  • Baron torta

    Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.




    25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Shandor


    Sastojci:

    Za kore:

     

    9 belanaca
    prstohvat soli
    240 g šećera
    120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
    60 g kakaa
    Za čokoladni krem:
    9 žumanaca
    400 ml mleka
    120 g šećera
    2 vanilin šećera
    40 g gustina
    40 g kakaa
    100 g čokolade za kuvanje
    100 g mlečne čokolade
    150 g maslaca

    Za fil od malina:

    400 g smrznutih malina
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 ml vode
    1 puding od malina (ili 40 g gustina)
    50 g maslaca

    Za glazuru:

    100 g čokolade za kuvanje
    50 g maslaca
    2 kašike mleka
    2 kašike ulja
    Za dekoraciju (opciono):
    1 šlag krem od čokolade
    mleko

    Priprema:

     

     Kora:

     

    Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.

    Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.

    Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.

     

    Čokoladni krem:

     

     U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.

     

    Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

     

    Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.

     

    Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.

     

    Fil od malina:

     

    Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.

     

    U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.

     

    Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.

     

    Nastavak izrade čokoladnog krema:

     

    Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.

     

    Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.

     

    Filovanje:

     

    Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.

     

    Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.

     

    Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.

     

    Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.

     

    Glazura:

     

    Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.

     

    Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.

     

    Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.

     

    PRIJATNO!

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: