Badnje veče i doček Božića uz najbliže

Badnje veče se prema pravoslavnom hrišćanstvu obeležava 6. januara, dan pre Božića, odnosno Božić se dočekuje uz Badnje veče. Iako običaji i obeležavanje variraju od mesta do mesta, neka obeležja su svuda ista i nezaobilazni deo praznika. Šta bi sve trebalo da se nađe na trpezi te večeri?

05-01-2021

|

14:24

|

Autor / Izvor: Naxi media


Na Badnji dan bi trebalo postiti, pa tako i večernja trpeza bi trebalo da bude posna. Ono što bi svakako trebalo postaviti na trpezu jesu crveno vino, hleb, med i žito i sveću.

Pored toga, tradicija je postala postavljanje suvog voća, orašastog voća, ali svakog drugog posnog jela koje možete praviti po vašem ukusu. Obično se postavlja riba, posne pite i kolači...

Ono što možda najviše izdvaja Badnje veče jeste upravo badnjak, koji se pre početka večere unosi u kuću u prisustvu svih ukućana. Badnjak unosi najstariji muškarac u kući, a ukućani ga dočekuju i pozdravljaju. Tada se pije vino, "čupa" slama sa badnjaka, raznosi po kući, pali tamjan. U nekim krajevima praktikuje se sedenje na podu, odnosno na slami, po uzoru na stare hrišćane.

Badnjak se nakon večere iznosi na paljenje u crkvu, a seno i slama ostaju u kući tri dana, tokom trajanja Božića.

Badnje veče je porodični praznik, pa je poželjno da se na ovaj datum okupe svi članovi porodice i da je akcenat na slozi, zajedništvu i ljubavi.


Srećno Badnje veče i Božić!