Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa

Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.

21-08-2025

|

12:42

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Rastvorljiva vlakna iz avokada vezuju se za holesterol u digestivnom traktu i pomažu telu da ga prirodno eliminiše, čime se dodatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Zahvaljujući blagom ukusu i svestranoj primeni, lako ga možete dodati u salate, sendviče, smutije ili prelive i tako obogatiti svakodnevnu ishranu nutrijentima koji čuvaju srce.

Ishrana bogata voćem i povrćem jedan je od najboljih načina da zaštitite zdravlje srca. Ali, prema rečima dr Darijuša Mozafarijana, kardiologa i direktora Food is Medicine instituta pri Tufts univerzitetu, upravo avokado prednjači kada je reč o podršci radu srca.

Iako se botanički svrstava u voće, avokado se često koristi kao povrće. Njegove najveće prednosti leže u nezasićenim masnim kiselinama, posebno mononezasićenim, koje dokazano snižavaju LDL holesterol - jednog od glavnih faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Samo pola avokada obezbeđuje 20% dnevnih potreba za vlaknima. Uz to, obiluje kalijumom koji snižava krvni pritisak i neutralizuje negativne efekte viška natrijuma. Bogatstvo antioksidanata dodatno pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, sprečava oksidaciju LDL holesterola i smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog udara i šloga.

Drugim rečima - avokado je mali, ali moćni saveznik u očuvanju zdravog srca.