Aromatične pljeskavice od povrća

Napravite iskorak i probajte pljeskavice od povrća. Ne samo što su zdravije, već ako ih adekvatno začinite mogu da budu i ukusnije.

13-06-2024

|

12:04

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:


1 velika šargarepa, izrendana

1 tikvica, izrendana

1 crvena paprika, sitno iseckana

1 crni luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 konzerva (oko 400 g) kuvane leblebije

1 šolja prezli (ili po potrebi)

2 kašike brašna (možete koristiti obično, integralno ili bezglutensko brašno)

1 kašika seckanog peršuna

1 kašičica slatke paprike

1/2 kašičice kima

So i biber po ukusu

Ulje za prženje

Priprema:

Izdinstajte iseckani crni luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti. Dodajte rendanu šargarepu, tikvicu i papriku. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša, a višak tečnosti ispari. Ostavite da se ohladi.


U velikoj posudi, izgnječite leblebije viljuškom ili ih kratko izblendajte tako da ostanu mali komadići (ne mora biti potpuno glatko). Dodajte ohlađeno povrće, prezle, brašno, peršun, slatku papriku, kim, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Ako je smesa previše vlažna, dodajte još prezli.


Oblikujte smesu u pljeskavice željene veličine. U tiganju zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite pljeskavice 3-4 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave spolja.


PRIJATNO!