Aromatične pljeskavice od povrća
Napravite iskorak i probajte pljeskavice od povrća. Ne samo što su zdravije, već ako ih adekvatno začinite mogu da budu i ukusnije.
13-06-2024
|12:04
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
1 velika šargarepa, izrendana
1 tikvica, izrendana
1 crvena paprika, sitno iseckana
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 konzerva (oko 400 g) kuvane leblebije
1 šolja prezli (ili po potrebi)
2 kašike brašna (možete koristiti obično, integralno ili bezglutensko brašno)
1 kašika seckanog peršuna
1 kašičica slatke paprike
1/2 kašičice kima
So i biber po ukusu
Ulje za prženje
Priprema:
Izdinstajte iseckani crni luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti. Dodajte rendanu šargarepu, tikvicu i papriku. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša, a višak tečnosti ispari. Ostavite da se ohladi.
U velikoj posudi, izgnječite leblebije viljuškom ili ih kratko izblendajte tako da ostanu mali komadići (ne mora biti potpuno glatko). Dodajte ohlađeno povrće, prezle, brašno, peršun, slatku papriku, kim, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Ako je smesa previše vlažna, dodajte još prezli.
Oblikujte smesu u pljeskavice željene veličine. U tiganju zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri. Pržite pljeskavice 3-4 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave spolja.
PRIJATNO!