
Uskršnji hleb sa jajima
Napravite tradicionalni hleb sa jajima koji se služi za uskršnjom trpezom.
24-04-2022
|10:01
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kašičice soli
- 4 kašika šećera
- 1 pakovanje svežeg kvasca
- 2 jaja
- 7.5 dcl mleka
- 1 kašičica ulja
- 1 žumance za premazivanje
- kuvana jaja (mogu biti i ofarbana)
Priprema: Kvasac se uz 1 kašičicu šećera prelije sa 1 dcl mleka. U brašno se dodaju so, šećer, jaja, ulje, kvasac, a kad uskisne i zamesi se mlekom. Testo bi trebalo da bude srednje mekano, kao i za ostala kisela testa. Ostaviti ga prekriveno lanenom krpom dok ne uskisne. Dobijeno testo se premesi se dva, tri puta. U kalupe staviti odgovarajuću količinu testa. Jedan deo testa se ostaviti za ukrašavanje. Kada se ukrasi, ubaciti kuvana jaja na željena mesta, obično u sredini, premažu se jajima. Potrebno je ostaviti da odstoji još 10 minuta i potom peći na 200°C dok ne porumeni.