Novi trend – sirova hrana

Većina ljudi pri pomisli na sirovu hranu pred očima ima štapiće povrća i salatu. Međutim, kreativna i ukusna jela možete napraviti i bez pomoći šporeta.

01-09-2017

|

11:09

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sirova hrana (engl. row food) doživljava veliki bum na tržištu alternativne ishrane. Iako mnogi još misle da je izbor jela poprilično ograničen i da se svodi isključivo na grickanje voća i povrća, popularizacija ovog prehrambenog trenda dovela je do toga da broj onih koji prihvataju ovakvu ishranu raste rapidnom brzinom. Madona i Demi Mur se, na primer, isključivo hrane na ovaj način.

U sirovu hranu spadaju sve sirove biljne i životinjske namirnice. Dakle, ne smete ih prerađivati, nego ih jedete u prirodnom obliku (povrće, voće, sveže mleko). Međutim, tu spadaju i namirnice koje se pre konzumiranja ne obrađuju termički (hladno dimljena riba, hladno vrcani med ili hladno ceđena ulja).

Najvažniji princip: ništa ne smete da grejete iznad 42 stepena. Razlog tome je što konzumenti sirove hrane smatraju da se grejanjem uništavaju važni sastojci, enzimi i vitamini. Osim toga, sirova hrana sadrži mnogo antioksidanasa koji usporavaju proces starenja. Dopušteno je i sušenje u posebnim aparatima, pa se suvo voće i drugi sušeni proizvodi nalaze na menijima sirove hrane, piše "24 sata".

Osim salata i jela od povrća, od sirovih namirnica možete napraviti brojna jela koja su primamljiva očima i nepcu – na primer, hladne supe i smutiji, tatar-biftek, kao i neke pečurke. Na primer, „testo“ za picu sastoji se onda od celera, peršuna, semenki sočiva i sušenog paradajza.

Dakle, od sirovih sastojaka možete pripremiti razna maštovita i zdrava jela!