Drezden: Firenca na Elbi

Proleće je idealan period za putovanja, a ovoga puta predstavljamo vam Drezden, grad u Nemačkoj saveznoj državi Saksonija.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 4.4.2013. - 13:25:00

Drezden: Firenca na Elbi

Smešten je u dolini reke Elbe, dvadesetak kilometara od granice sa Češkom. Zbog izuzetnog kulturno - istorijskog značaja poznat je pod imenom "Firenca na Elbi". Čuven je po svojim građevinama iz doba baroka i umetničkim zbirkama. Grad je podeljen na 19 okruga. Centar grada (Stari grad - Altštat) nalazi se na levoj obali Elbe, gde se nalaze i četvrti Kota, Blazevic i Plauen. Na desnoj obali reke su Novi grad (Nojštat), Lošvic i Pišen.

Danas je Drezden važan kulturni, politički i ekonomski centar. Istorijski centar Drezdena sa baroknim zamkom, crkvom, operom, muzejom i dolinom reke od 18 km je stavljen na Listu svetske baštine UNESKO 2004, ali je sa nje skiunut na leto 2009, kao prva baština u Evropi sa kojom je tako postupljeno, kada su saksonske vlasti odlučile da uprkos protivljenju UNESKO izgrade moderan most sa četiri trake...

Drezden: Firenca na Elbi

Grad ima naročito mnogo spomenika iz doba baroka: Opera Zemper (nazvana po arhitekti), Palata Cvinger, Bogorodičina protestantska crkva (nem. Frauenkirche), Dvorska rimokatolička crkva, Državni muzej Drezden sa Galerijom starih majstora i "Zelenim trezorom"), katedrala Frauen kirchen, Albertinium samo su neke od znamenitosti Drezdena.

Drezden: Firenca na Elbi

"Cvinger palata" u Drezdenu bila je deo odbrambenog zida. Osmislio je arhitekta Mateus Danijel Pepelman, a njeni vrtovi protezali su se sve do reke Labe. Danas je tamo veliki broj galerija, među njima i "Galerija starih majstora", u kojoj možete da razgledate Rubensove, Rafaelove, Botičelijeve slike. Otvorena je od 10 do 18 sati. Ako planirate putovanje u Drezden, ne propustite vožnju parobrodom po reci Labi do Pilnica, starog letnjikovca saske kraljevske porodice.

Drezden: Firenca na Elbi

Dvorac Rezidencšlos je najstarija građevina u Drezdenu. Originalan dvorac izgrađen je u 13. veku, ali je tokom godina stalno nadograđivan. Možete sesti u baroknu palatu u romantičnom delu centra grada ili neku od pivnica. Svakako bi trebalo da probate slatke kolače sa sirom. Drezden je poznat i po kvalitetnom vinu. Međutim, i ljubitelji piva utoliće žeđ, jer se poznato "Radeberger" pivo pravi upravo u Drezdenu.


Drezden: Firenca na Elbi

Glavna šoping ulica s robnim kućama u Drezdenu je Praška ulica. Manje prodavnice, većinom "autleti", u kojima po sniženim cenama možete da kupite odeću, nakit, suvenire, nalaze se na Altmarktu. Barokni deo grada, oko Kraljevske ulice, prepun je restorana i butika, te je odlično mesto za šetnju i šoping. Drezden je kolevka evropskog porcelana koji se i danas izrađuje ručno. Ne propustite da svratite u čuvenu poslastičarnicu "Konditorei Bäckerei Richter".

Kontaktiraj nas