Slušate: Dodir noći

Pesma: Neverne Bebe - Tu Kraj Nas

Dodir noći
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Zvezde Naxi podkasta: Zavirimo u "Svetino kazanče" koje budi i emocije i inspiraciju

    "Svetino kazanče" jedan je od podkasta koji se nalaze na najnovijoj Naxi aplikaciji, Naxi player-u. Simboličan naziv već budi sva čula i izaziva interesovanje, a vodi ga dugogodišnji radijski voditelj Svetislav Stefanović.




    06-02-2024 | 12:32 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Naxi media


    Svetislav Sveta Stefanović, rođen je 1985. godine u Beogradu i deo je Naxi ekipe još od 2010. godine. Iako je dugo vodio dnevni program, danas ga šira javnost zna kao voditelja jutarnjeg programa.

    "Jutro uz Svetu Stefanovića" emisija je uz koju se već sedam godina budimo i ulazimo u novi dan, a Sveta nam sada otkriva sve čari voditeljskog posla i objašnjava nam zašto je pokrenuo baš ovaj podkast.

    "Posao radijskog voditelja je za mene zabava i odgovornost prema onima koji slušaju. Smatram da bi čovek bio zabavan drugima, mora pre svega da bude zabavan sebi, tako da je ovaj posao odgovornost da, zabavljajući sebe, ne smetnem sa uma one zbog kojih sam tu gde jesam. Srećom, slični su nam pogledi na svet, smisao za humor, očekivanja od života i stav prema njemu, pa mi nije teško. Uostalom, to moji slušaoci odlično znaju, pa mi vrate sve ono što im dam i kao što se ja trudim da zabavim njih, oni to isto rade meni. Ako bih jednim pridevom morao da opišem šta je za mene ovaj posao rekao bih da je to radost", sa osmehom je rekao Sveta.

    Voditelj čija energija najčešće razgali slušaoce i čiji je dar za popravljanje raspoloženja evidentan objasnio je da je podkast novi stepenik u njegovoj karijeri, a da je ideja jednostavno proizašla iz činjenice da je završio srednju Ugostiteljsko—turističku školu, smer “kulinarski tehničar”.


    Foto: Bigstock, Valentina_G


    "Upućen sam u tematiku, volim da kažem da sam najpozvaniji među radio voditeljima da govorim o hrani i receptima, iako se kuvarstvom, kao profesijom, nisam mnogo bavio. U dogovoru sa uredništvom, prilikom pokretanja Naxi playera, došli smo do toga da bi ta tema bila najprikladnija meni i mom senzibilitetu, kao i kvalifikacijama".

    S obzirom na to da postoji niz formi koje se bave kuvanjem, vizuelnih pre svega, u smislu video emisija, televizijskih kanala, specijalizovanih portala i stranica na društvenim mrežama, od starta se postavljalo pitanje kako će ova forma privući publiku, a Sveta nam je objasnio po čemu se upravo njegov podkast razlikuje od svega "viđenog".

    "Ne postoji, ili meni bar nije u znanju – nijedan audio format kome su u centru pažnje recepti i to baš oni koje ja predstavljam – stari, zaboravljeni, ispisani u sveskama, čuvani i prenošeni sa kolena na koleno. Ovakva forma omogućava i traži od onoga ko je sluša da znatno više uključi maštu, a jedan od ključnih sastojaka svake dobre kuhinje je upravo maštovitost!",
    pojasnio je Stefanović.

    U podkastu, voditelj je spojio nekoliko svojih ljubavi, pa pored recepata pretežno domaće kuhinje, ima i priča o dragim ljudima, sociologije i istorije, poezije i proze, etnografije i antropologije, radija i muzike, kulture, ljubavi, života, svega, poprilično ličnog i intimnog na trenutke.


    Foto: Bigstock, NickAlias

    "U 'Svetinom Kazančetu' u prvom planu i nisu recepti, već ljudi koje pamtim i volim i na koje čuvam sećanje kroz priču o pojedinim jelima kao što su Nana Radina Bela Čorba, Baba Anđin bakin kolač, ujka Vojina jaja na 100 načina, ili Mama Tanjin blago zagoreli sataraš. Cilj ovog podkasta je da probudi emociju i bude inspiracija, uz ne tako detaljno predstavljanje recepata, koje će uostalom, slušalac lako naći putem interneta ukoliko ga priča zaintrigira. U planu mi je da se sa podkastom angažujem i na društvenim mrežama, pa će biti moguće da se recepti nađu i u pisanoj formi".

    Kako se u “Kazančetu” pretežno "priprema" kuhinja naših krajeva, Sveta je imao zadatak da izdvoji jedno od zahtevnijih jela za pripremu. Iako bi se mnogi možda iznenadili, rekao je da je to upravo priprema pečenja, pre svega prasećeg, odnosno jagnjećeg, kako na otvorenom, u pečenjari ili na ražnju, tako i kod kuće u rerni.

    "Da bi se dobila prava sočnost mesa, da ne bude suvo, slasna hrskavost kožice, a da nije zagorelo, idealna slanoća, niz nekih sitnica i detalja koji traže da se pripremi pečenja posveti veoma predano nekoliko sati koliko ste u obavezi da budete uz njega i pratite razvoj situacije. Trenutak je dovoljan da se propusti i sav trud može da ode u propast, zato bih to naveo kao jedno od najzahtevnijih jela za pripremu", razjasnio je dilemu kuvar- voditelj kojeg smo zamolili da nam otkrije recept za jednostavno, ukusno domaće jelo, koje svaki početnik u kuhinji može da napravi.

    Efikasan i ukusan recept koji bi izdvojio i koji svako može da pripremi za ručak je krompir pire, a ističe i da bi svakog dana mogao da ga jede.

    "Za 2 osobe – 4 srednja krompira. Oguliti, iseći na kocke. Staviti u ključalu vodu, posoliti. Kuvati 35 minuta. Ocediti od vode, dodati kašiku putera, maslaca ili margarina. Veoma malo mleka, na ovu količinu, pola šoljice za kafu. Uzeti gnječilicu za pire – Dobro izgnječiti. Pustiti da odstoji par minuta, pa onda opet još malo gnječiti, iz nekog razloga, bude lepše, vizualno i ukusnije. Može da se začini nekom mešavinom suvih začina", podelio je Sveta recept i dodao da je pire jako ukusan ako mu se doda malo muskatne tikve, a da uz pire kao prilog najbolje ide gulaš, pileće pečenje, šnicle...

    Na pitanje da li bi mogao da nam otkrije neki, manje poznati kulinarski trik, voditelj podkasta nam je predložio da u gulaš dodamo kašiku ajvaru, pa da mu javimo kako nam se svidelo.


    Foto: Bigstock, firea


    Uzimajući u obzir da veliki broj ljudi gaji ljubav prema kuvanju, ali i da nekima nedostaje samopouzdanje, vreme i volja, Sveta je konačno dao važan savet za sve početnike i one koji bi voleli da unaprede svoje znanje u kuhinji.

    "Kao i sa bilo kojim drugim poslom – ako imate iskrene i jake želje – sve ćete lako da savladate. Ako vam je kuhinja obaveza – savladaćete i tada, ali mi verujte da se i te kako oseti razlika između dva, na izgled, identična jela, od istih sastojaka, od kojih je jedno pravio neko ko uživa u tome da gleda one koje voli kako se goste njegovim, odnosno njenim đakonijama, i drugog, koje je napravio neko jer mu je to moranje. U 'Svetinom kazančetu' kuvamo na ljubav i ništa nije moranje osim da jedni drugima budemo inspiracija", poručio je Svetislav Stefanović.

    Ovaj, ali i druge zabavne i edukativne podkaste možete da slušate ako preuzmete novu NAXI Player aplikaciju koja je dostupna na Google Play ili App Store.

  • Pročitajte i...
    Spisak 50 omiljenih pesama – Saša Lozar Spisak 50 omiljenih pesama – Saša Lozar

    Pogledajte koje je pesme Saša Lozar odabrao u emisiji Mojih 50.

    Zefirino Grasi u Mojih 50 Zefirino Grasi u Mojih 50

    Od ponedeljka, 05. februara gost emisije "Mojih 50" je Zefirino Grasi, glavni odgovorni urednik čuvenog "Politikinog zabavnika".

    Peđa Marjanović u Mojih 50 Peđa Marjanović u Mojih 50

    Od ponedeljka, 29. januara gost emisije "Mojih 50" je glumac Peđa Marjanović.

    Najlepše bajke sveta: Hana Beštić nam donosi pravu zimski magiju Najlepše bajke sveta: Hana Beštić nam donosi pravu zimski magiju

    Nedavno je Naxi radio predstavio novu aplikaciju, Naxi Player. Inovativna platforma nudi mnoštvo digitalnih stanica, zabavne podkaste, ali kutak za naše najmlađe - projekat koji je okupio naše popularne glumce sa zadatkom da nam na autentičan način pročitaju najlepše bajke i basne za decu. Među njima je i Hana Beštić koja nam čitajući bajku "Kako se greju pahuljice" donosi pravu zimsku magiju.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: