Zlatna pravila ishrane
Stalno prejedanje ili pak izgladnjivanje spadaju u loše navike i potpuno nezdrav odnos prema ishrani. Dobra je vest da se ponekad i malim promenama stvari mogu poboljšati...
03-06-2015
|18:30
Stalno prejedanje ili pak izgladnjivanje spadaju u loše navike i potpuno nezdrav odnos prema ishrani. Dobra je vest da se ponekad i malim promenama stvari mogu poboljšati...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 12.5.2014. - 20:15:00
(Foto: fitbodybistro)
Za stvoranje dobre navike treba dosta vremena i truda, ali tri zaista jednostavna pravila o ishrani, koja vam donosimo u nastavku su odličan početak. Ako ih primenite, pozitivni rezultati neće izostati.
1. Nikad nemojte jesti ispred ekrana
Ako vam je tokom jela upaljen televizor, laptop ili pak mobilni telefon, vreme je da ih izgasite i usresredite se na hranu. Poenta je u tome što nam oni odvraćaju pažnju pa je stoga puno veća mogućnost prejedanja. U početku vam se može činiti čudnim da obedujete u tišini, ali s vremenom ćete se uveriti da je to važan korak u kontrolisanju porcija, a time i težine.
2. Ne mešajte žeđ sa glađu
Ovome bi se pravilu moglo pridodati i umor koji se takođe često meša sa glađu. Ako jedete ručak i nakon pojedene porcije želite još jesti, radije popijte čašu vode i pričekajte nekoliko minuta. Velika je verovatnost da ste siti i da vam više hrane jednostavno nije potrebno. Pijenje vode tokom ručka će vam pomoći da sporije jedete i više osvestite ideju o tome koliko zapravo jedete.
3. Nemojte preskakati obroke
Hrana je gorivo za naše telo i svaki put kad ne jedemo redovno, izlažemo organizam nepotrebnom stresu. Kad vam se čini da je odabir zdravih namirnica i planiranje obroka prevelika žrtva, setite se dobro poznate izreke da smo ono što jedemo. Jedenjem redovnih i laganijih obroka pružamo našem telu mogućnost za razvijanje punog potencijala.