Zdravstveni razlozi da redovno konzumirate pivo
Da li ste znali da stručnjaci preporučuju da redovno pijete ovo najstarije alkoholno piće jer je ono prirodan izvor vitamina, minerala i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na vaš organizam?
31-05-2015
|01:16
Da li ste znali da stručnjaci preporučuju da redovno pijete ovo najstarije alkoholno piće jer je ono prirodan izvor vitamina, minerala i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na vaš organizam?
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 27.11.2013. - 17:26:00
(Foto: highergroundbrewery)
Rezultati nedavno provedenih istraživanja ističu važnost učinka pojedinih sastojaka piva na celokupan metabolizam i to na koji način odgovorna i umerena konzumacija piva može doprineti prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja. Među njima je i osteoporoza i učestali prelomi kostiju. Ako se pije umereno, pivo hrani kosti i sprečava rizik od nastanka osteoporoze.
Silicijum ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer poboljšava kvalitetu koštanog matriksa olakšavajući mineralizaciju kostiju. Dodatni unos silicijuma rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom, pokazala su istraživanja.
Drugi zaštitnik kostiju u pivu je ksantohumol. Reč je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji donosi osnovni ukus piva i poznat je kao snažan fitoestrogen. U poslednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrevanje i pravilni razvoj osteoblasta.
Kako bi se maksimalno iskoristile sve dobrobiti piva u prevenciji razvoja osteoporoze, neophodno ga je konzumirati umereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, a za muškarce oko 0,65 l na dan uobičajenog lagera od 4,5 do pet posto alkohola.
Kod voćnog piva prihvatljive su količine dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, dnevne preporučene količine gotovo su identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera, oko litar dnevno.