Zašto su ljute papričice zdrave
Evo nekoliko razloga zašto biste trebali češće da jedete ljute papričice.
21-05-2015
|13:24
Evo nekoliko razloga zašto biste trebali češće da jedete ljute papričice.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 10.9.2014. - 14:04:00
(Foto:bigstock/Ammentorp)
Ljute papričice sadrže vitamine A, B i C i minerale kao što su bakar, folat, kalijum, mangan.
Odličan su izbor za one koji žele da dobiju na težini jer povećavaju apetit.
Čili sadrži antioksidas beta-karotenoid koji uništava slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija. Ovi antioksidansi sprečavaju i nagomilavanje holesterola koji može da uzrokuje probleme sa srcem.
Prema rezultatima nekih studija, papričice su dobar izbor za astmatičare, jer raščišćavaju disajne puteve.
Ljute papričice su poznate po tome da uklanjaju toksine iz organizma.
Stručnjaci tvrde da čili pomaže u borbi protiv infekcija pumpanjem sveže krvi u telu i vodeći je prema inficiranom području.
Istraživanja su pokazala da vitamin C, folna kiselina i beta karoten iz čilija smanjuju rizik od raka debelog creva.
Kapsaicin iz ljutih papričica podstiče oslobađanje endorfina, hemikalije koja popravlja raspoloženje.