-
Poslednjih 5 pesama
- Prljavo Kazalište - Iz nekih starih razloga
- Zdravko Čolić - Proljece Za Ljubavnike
- Danijela - Da je sladje zaspati
- Bajaga & Instruktori - Bilo Bi Lako
- U Škripcu - Koliko imas godina
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir čorba sa pečurkama
Ako ste ljubitelj krompir čorbe probajte ovu interesantniju verziju sa pečurkama, koje tradicionalnom jelu daju posebnu aromu.
Kokos kuglof
Ako volite brze i mirisne kolače, ovaj jednostavan kokos kuglof biće vaš novi omiljeni desert za hladnije dane...
-
Zdravlje
Kako odrediti najbolje vreme za spavanje?
Idealno vreme za spavanje u zavisnosti od vašeg ustaljenog buđenja Količina sna koja vam je potrebna menja se tokom života. Zato vaš uzrast može pomoći u određivanju tačnog vremena odlaska na spavanje, kako biste se probudili odmorni i spremni za dnevne obaveze.
Kako ostati budan bez kafe? Pet namirnica koje prirodno daju snagu
Hrana je gorivo za telo i um, ali ne deluje svaka isto: dok one bogate šećerom izazivaju brzi skok i još brži pad energije, postoje namirnice koje pružaju postojan osećaj budnosti i snage. Neke od njih sadrže blagu dozu kofeina uz dodatne hranljive koristi, dok druge telu obezbeđuju prirodnu energiju i pomažu ćelijama da je efikasnije koriste.
-
Putovanja
Mala baltička zemlja nadmašila Portugal i Grčku po gostoprimstvu
Kada planirate svoje sledeće evropsko putovanje, šta vam prvo pada na pamet? Spektakularne obale, povoljna i ukusna hrana, ulice sa kaldrmom prepune galerija i vinskih barova? Sve su to odlični razlozi za put, ali ima nešto još lepše, osećaj dobrodošlice. Jer, budimo iskreni, ništa ne može da se meri s onim trenutkom kad zalutate u usku uličicu, uđete u mali bar i završite večer u razgovoru s meštanima do zatvaranja.
Najlepši evropski grad za posetu ove godine - mediteranski dragulj koji je osvojio sve
Pariz, Berlin i Prag su već dobro poznate destinacije, ali prema izboru čitalaca magazina Condé Nast Traveller, najbolji grad za posetu u Evropi 2025. godine je - Valeta, glavni grad Malte.
-
Preporučujemo
Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove
I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.
Da li je bezbedno jesti smrznutu hranu kojoj je istekao rok?
Pitanje koliko dugo smrznuta hrana ostaje bezbedna za konzumaciju često zbunjuje mnoge. Dr Deina Figure nedavno je u videu na Instagramu objasnila šta zapravo znači kada u zamrzivaču pronađemo namirnice kojima je istekao rok.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 124.72 125.60 126.47 USD 100.52 101.23 101.93
-
Zašto nikada ne bi trebalo da peremo peškire zajedno s odećom?
Možda niste previše strogi kada je reč o razdvajanju veša pre pranja, ali jedno pravilo bi ipak trebalo da poštujete – peškire perite odvojeno od ostatka odeće. Postoji nekoliko važnih razloga za to.
20-02-2025 | 10:09 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Yastremska
Različite tkanine zahtevaju različite uslove pranja
Tradicionalno, veš se sortira po bojama – belo, crno i šareno – kako bi se sprečilo puštanje boje. Međutim, podjednako je važno razdvajati odeću i prema vrsti tkanine.
Peškiri su posebno problematični jer ostavljaju sitna vlakna koja se tokom pranja mogu zalepiti za druge tkanine, naročito one koje sadrže elastin, poput sportske garderobe, ili materijale poput flisa i somota.Različita težina tkanina može oštetiti veš
Još jedan razlog za odvojeno pranje peškira jeste njihova težina. Teži materijali mogu oštetiti delikatniju odeću ako se peru zajedno. Takođe, peškiri upijaju više vode i zahtevaju duže vreme sušenja u poređenju sa laganim tkaninama, što može uticati na kvalitet pranja i sušenja celokupnog veša.Odabir deterdženta zavisi od vrste tkanine
Nisu svi deterdženti i omekšivači pogodni za sve vrste tkanina. Omekšivači, na primer, stvaraju voštani sloj na peškirima, smanjujući njihovu moć upijanja i dugoročno slabeći vlakna. Ako koristite omekšivač za odeću, nikada nemojte prati te komade zajedno s peškirima.
Temperatura vode nije ista za sve tkanine
Dok se većina veša danas pere u mlakoj vodi, peškirima je potrebna viša temperatura kako bi se uklonile nečistoće, mrtve ćelije kože i bakterije koje se na njima nakupljaju već nakon nekoliko dana korišćenja. Pranje u toploj vodi i odgovarajućem deterdžentu ključno je za higijenu.
Mrlje i bakterije mogu izazvati unakrsnu kontaminaciju
Pranjem odeće i peškira u istom ciklusu povećava se rizik od unakrsne kontaminacije. Posebno je problematično kombinovanje kuhinjskih krpa i peškira s garderobom, jer se na taj način bakterije i virusi mogu preneti na tkanine koje dolaze u direktan kontakt s kožom. Takođe, ostaci jakih sredstava za pranje peškira mogu negativno uticati na nežnije tkanine. -
Pročitajte i...
Znakovi koji otkrivaju da naši peškiri više nisu za upotrebu!
Mnogi veruju da peškiri mogu trajati decenijama, posebno zato što se redovno peru na visokim temperaturama. Ipak, bez obzira na sve trikove za produžavanje njihove upotrebe, postoje četiri jasna znaka koja pokazuju da je vreme da se oprostite od starih peškira.
Tri kućna trika sa sodom bikarbonom koji rešavaju probleme za tren
Soda bikarbona, odnosno natrijum-bikarbonat, pravi je heroj svake kuhinje, neizostavan je sastojak u mnogim receptima, ali i moćno sredstvo za čišćenje i neutralisanje neprijatnih mirisa. Jeftina je, lako dostupna i mnogo ekološkija od većine drugih sredstava za čišćenje, pa ne čudi što je stalni član gotovo svakog domaćinstva.
Koliko dugo mleko zaista može da traje? Evo pravog odgovora
Vreme je da jednom zauvek razrešimo dilemu: koliko dugo mleko zaista može da stoji? Neki tvrde da je bezbedno i nekoliko dana nakon isteka roka, dok drugi smatraju da ga treba baciti čim ga otvorite. Pa, gde je istina?
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: