Zaslađeni sokovi povećavaju pritisak
Gazirani i zaslađeni sokovi smanjuju nivo azitnog oksida, uzrokuju grčenje krvnih sudova, a time i rast pritiska. Odrasli koji ih piju imaju do 70 posto veći rizik od visokog pritiska.
02-06-2015
|07:43
Gazirani i zaslađeni sokovi smanjuju nivo azitnog oksida, uzrokuju grčenje krvnih sudova, a time i rast pritiska. Odrasli koji ih piju imaju do 70 posto veći rizik od visokog pritiska.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 28.4.2014. - 12:00:00
(Foto:bigstock/Yastremska)
Redovno konzumiranje gaziranih pića i zaslađenih sokova može povisiti krvni pritisak, utvrdili su lekari američke bolnice Griffin u Konektikatu koji su analizirali 12 studija provedenih na 410.000 ljudi. Ljudi koji piju takve sokove imaju od 26 do 70 posto veći rizik od povišenog pritiska, piše Daily Mail.
Taj je rizik još veći kod tinejdžera, naročito kod onih koji popiju više od tri soka na dan. Kod njih taj rizik iznosi 87 posto, potvrdilo je istraživanje.
- Gazirane i zaslađene sokove treba izbegavati, naročito ljudi koji pate od hipertenzije. Ta bi uputsva trebala biti deo zdravstvene strategije u smanjivanju rizika od visokog krvnog pritiska, istaknuli su istraživači na čelu s doktorom Akibom Habibom Malikom.
Zaslađena i gazirana pića povezuju se još i s dijabetesom, gojaznošću i bolestima srca.