Zaher torta sa marelama
Ovo je recept za Saher tortu koji do sada sigurno niste isprobali.
06-06-2015
|10:37
Ovo je recept za Saher tortu koji do sada sigurno niste isprobali.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 13.12.2013. - 13:22:00
Foto:(stamchocolate)
Potrebno je:
Za koru:
- 6 jaja,
- 120 g čokolade,
- 100 g šećera u prahu,
- 60 g kristal šećera,
- 120 g maslaca,
- 150 g brašna.
Za fil:
- 350 g marmelade od marelice,
- 1 kašika ekstrakta ruma,
- 2 kašike vode.
Za sirup:
- 100 g šećera,
- 100 ml vode,
- 1 kašika ekstrakta ruma.
Za glazuru:
- 300 g čokolade,
- 200 ml slatke pavlake.
Priprema:
Na pari rastopite čokoladu. Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i dodajte u rastopljenu čokoladu. Zatim, dodajte jedno po jedno žumance neprekidno mešajući. Od belanaca ulupajte čvrst sneg i postepeno dodavajte kristal šećer. Nakon toga, sneg od belanaca i brašno pažljivo umešajte u smesu sa žumancima da se lepo ujednači. Smesu izručite u nauljen, i brašnom posut, kalup za tortu. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ispeći. Kada se kora ohladi prepoloviti je popreko nožem ili koncem. Sirup skuvati od šećera i vode. Skloniti sa vatre i dodati ekstrakt ruma, pa poprskajte obe kore. Pomešajte marmeladu sa vodom i zagrejte na tihoj vatri. Ostavite da se prohladi, a onda dodajte rum. Dobijenom smesom premažite prvu koru, stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite odozgo i sa strane. Na pari otopite izlomljenu čokoladu. Slatku pavlaku stavite da se zagreje do vrenja, pa je onda dodajte otopljenoj čokoladi i sve dobro izmešajte. Pripremljenom glazurom prelijte celu tortu.