Začinska bašta u vašoj kuhinji
Začinsko bilje neizostavan je sastojak mnogih jela, daje bolju aromu, ali i doprinosi ukupnom izgledu posluženog jela. Ukoliko ga sami uzgajate uvek će vam biti pri ruci, a pravom malom mirisnom baštom ulepšaćete vašu kuhinju.
06-06-2015
|09:23
Začinsko bilje neizostavan je sastojak mnogih jela, daje bolju aromu, ali i doprinosi ukupnom izgledu posluženog jela. Ukoliko ga sami uzgajate uvek će vam biti pri ruci, a pravom malom mirisnom baštom ulepšaćete vašu kuhinju.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:24.7.2013. - 14:00:00
(Foto:semisweetness)
Moderan dizajn kuhinje podrazumeva male saksije za uzgajanje začina. Njihiov miris osvežiće vašu prostoriju, zelenilo će dati živost, jela će biti bogatijeg ukusa, a originalanim načinom prezentovanja ove biljke mogu postati ukras vašeg doma. Osim što je uzgoj krajnje jednostavan, on predstavlja znatnu uštedu.
(Foto:sheknows)
Ovu praksu proslavio je Džejmi Oliver u svojim serijalima kuvanja. Vi se možete odlučiti za izraslu biljku koju ćete kasnije presaditi po svojoj želji. 
(Foto:picklee)
Ukoliko želite možete i sami da ih posejete. U tom slučaju, osnovno pravilo je da biljke posejete u proleće i da za njih rezervišete mali osvetljeni prostor bez direktnih sunčevih zraka. Uvek koristite čiste posude kako bi sprečili prenošenje oboljenja, napunite ih mešavinom humusa i rečnog peska ili humusa i treseta i u njih daščicom utisnite semena. Zemlja uvek mora biti vlažna, a za zalivanje koristite vodu sobne temperature i zaštitite biljke od vetra. Životni vek biljaka je ograničen pa ih treba obnavljati najmanje dva puta godišnje.
(Foto:inspirebohemia)
Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite. Najzahvalnijih i najčešće korišćene svakako su bosiljak, peršun, origano, majčina dušica, ruzmarin, mirođija, nana...