Začinska bašta u vašoj kuhinji

Začinsko bilje neizostavan je sastojak mnogih jela, daje bolju aromu, ali i doprinosi ukupnom izgledu posluženog jela. Ukoliko ga sami uzgajate uvek će vam biti pri ruci, a pravom malom mirisnom baštom ulepšaćete vašu kuhinju.

06-06-2015

|

09:23

Začinsko bilje neizostavan je sastojak mnogih jela, daje bolju aromu, ali i doprinosi ukupnom izgledu posluženog jela. Ukoliko ga sami uzgajate uvek će vam biti pri ruci, a pravom malom mirisnom baštom ulepšaćete vašu kuhinju.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:24.7.2013. - 14:00:00

Začinska bašta u vašoj kuhinji
(Foto:semisweetness)

Moderan dizajn kuhinje podrazumeva male saksije za uzgajanje začina. Njihiov miris osvežiće vašu prostoriju, zelenilo će dati živost, jela će biti bogatijeg ukusa, a originalanim načinom prezentovanja ove biljke mogu postati ukras vašeg doma. Osim što je uzgoj krajnje jednostavan, on predstavlja znatnu uštedu.

Začinska bašta u vašoj kuhinji
(Foto:sheknows)

Ovu praksu proslavio je Džejmi Oliver u svojim serijalima kuvanja. Vi se možete odlučiti za izraslu biljku koju ćete kasnije presaditi po svojoj želji.

Začinska bašta u vašoj kuhinji
(Foto:picklee)

Ukoliko želite možete i sami da ih posejete. U tom slučaju, osnovno pravilo je da biljke posejete u proleće i da za njih rezervišete mali osvetljeni prostor bez direktnih sunčevih zraka. Uvek koristite čiste posude kako bi sprečili prenošenje oboljenja, napunite ih mešavinom humusa i rečnog peska ili humusa i treseta i u njih daščicom utisnite semena. Zemlja uvek mora biti vlažna, a za zalivanje koristite vodu sobne temperature i zaštitite biljke od vetra. Životni vek biljaka je ograničen pa ih treba obnavljati najmanje dva puta godišnje.

Začinska bašta u vašoj kuhinji
(Foto:inspirebohemia)

Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite. Najzahvalnijih i najčešće korišćene svakako su bosiljak, peršun, origano, majčina dušica, ruzmarin, mirođija, nana...