Višestruki značaj jaja u ishrani
Jaja se već godinama neopravdano ne smatraju zdravom hranom. Međutim, naučnici i nutricionisti su se usprotivili tom staromodnom razmišljanju i objavili šta to sve jaja sadrže i zašto bi trebalo da ih konzumiramo što češće.
06-06-2015
|03:47
Jaja se već godinama ne smatraju zdravom hranom. Međutim, naučnici i nutricionisti su se usprotivili tom staromodnom razmišljanju i objavili šta to sve jaja sadrže i zašto bi trebalo da ih konzumiramo što češće.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.9.2014. - 17:10:00
(Foto: chickenvet)
Iako ih sve vreme bije loša reputacija, ne biste verovali koliko su ona zapravo važna i dobra za naše zdravlje. Ne morate ih jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. A evo i zašto su jaja zlata vredna!
Jačaju mišiće
Jaja su dobar izvor proteina. Ona pomažu pri povećanju mišićne mase, kod gubitka telesne težine, kao i kod stabilizovanja krvnog pritiska. Ona sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne ljudskom organizmu.
Čuvaju srce
Ona takođe mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. Ako se pitate kako, znajte da jaja sadrže visoki procenat HDL holesterola, koji je preko potreban vašem organizmu. Ona sadrže pola preporučenog dnevnog unosa holesterola.
Odlična su za moždane ćelije
Jaja takođe sadrže holin, supstancu koja pomaže pri izgradnji ćelijskih membrana i molekula mozga. Samo jedno jaje sadrži preko 100 miligrama holina.
Čiste krv
Ako uzimate omega-3 masne kiseline ili pasterizovana jaja to će vam pomoći pri smanjenju nivou triglecirida u krvi, što će opet smanjiti mogućnost srčanih oboljenja.