
Vinski bonton: Uživajte u nektaru bogova bez greške
Ispijanje vina predstavlja ritual i sinonim je za opuštanje, a njegova primena duboko je ukorenjena u različitim kulturama i tradicijama. Ukoliko ste među onima koji najradije piju vino, saznajte na koji način i uz koju hranu možete kombinovati različite sorte vina. Postanite vinski mag!
30-12-2015
|13:21
|Autor / Izvor: Naxi media

Kako se služe?
Penušava vina se služe se u uskim i visokim čašama.
Belo vino se služi u čašama koje su uže sa uspravnijim zidovima. Uvek se sipa do pola čaše, nikako preko.
Bordo (Bordeaux) je najbolje poslužiti u visokim čašama sa širokim balonom. Poželjno je da vino ne prelazi 6 centimetara od odna čaše.
Crveno vino čaša za burgundac veća je od čaše za bordo.
Koja temperatura je idealna?
Idealna temperatura određuje se na osnovu kvaliteta i vrste vina, i to osigurava punoću ukusa. Penušava vina treba da se služe dobro ohlađena od šest do osam stepeni, dok je bela preporučljivo rashladiti u zavisnosti od vrste na temperaturi od sedam do 15 stepeni. Teško crno vino služi se na temperaturi od 16 do 19 stepeni, roze ili lakše crno vino 12 do 16 stepeni.
Pravila za kombinovanje vina i hrane
Aperitiv - belo suvo ili suvo penušavo
Predjelo - od ribe belo suvo
Predjelo od pršute - roze ili lako crveno