-
Poslednjih 5 pesama
- Parni Valjak - Javi Se
- Milan Bujakovic - Bezbrizno
- Zdravko Čolić - Loše vino
- Boris Novković - Emily
- Željko Samardžić - Nije za te
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krem čorba od kukuruza
Ne baš popularna čorba, može lako da postane zvezda vaše trpeze, ako ranije niste imali priliku da je probate...
Piletina u sosu od pečuraka
Mnogo je onih koji vole ovu kombinaciju ukusa, ali često zaboravimo da pripremimo ovo jelo. Sledeći put kad vam ponestane ideja setite se ovog sjajnog i proverenog recepta.
-
Zdravlje
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
Zašto je važno da negujemo prijateljstva i kada napunimo 50 godina?
Usamljenost nije samo stanje uma – ona može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi nova studija Harvarda.
-
-
Putovanja
Najpotcenjenija ostrva Evrope: Nova lista otkriva skrivena blaga
Meki pesak, tirkizno more i gotovo bez turista? Zvuči savršeno. Planiranje odmora na ostrvu može da bude izazov kada svi hrle na ista, preterano posećena mesta. Rezultat su viši troškovi putovanja, gužve i dugi redovi, a onda san o mirnoj izolaciji polako nestaje.Ipak, ponekad je lepo makar na kratko živeti u iluziji da imate svoje malo ostrvsko utočište.
Vintgar klisura: Neka vas lepote Slovenije očaraju ovog leta
Najlepše je kada leto, lepo vreme i dane odmora možemo maksimalno da iskoristimo. To znači da ne treba da svedemo svoje putovanje samo na klasično letovanje i boravak na plaži. Ako nam uslovi dozvoljavaju, idealno bi bilo da posetimo i neku interesantnu destinaciju. Jedna takva destinacija, koja nam je blizu, je prelepi Vintgar u Sloveniji.
-
Preporučujemo
Koliko dugo sveža piletina može da stoji u frižideru?
Piletina je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima, hranljiva je, zdrava i laka za pripremu. Ipak, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, važno je čuvati ga na odgovarajući način.
Na kojoj temperaturi bi trebalo da peremo donji veš da bismo izbegli nakupljanje bakterija?
Donji veš koji se pere na temperaturama nižim od 60 stepeni može biti prepun bakterija, naročito na delovima koji dolaze u direktan kontakt s intimnim delovima tela. Stručnjaci objašnjavaju kako pravilno održavati higijenu ove vrste veša.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 118.00 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.76 100.47 101.17
-
Vinski bonton: Uživajte u nektaru bogova bez greške
Ispijanje vina predstavlja ritual i sinonim je za opuštanje, a njegova primena duboko je ukorenjena u različitim kulturama i tradicijama. Ukoliko ste među onima koji najradije piju vino, saznajte na koji način i uz koju hranu možete kombinovati različite sorte vina. Postanite vinski mag!
30-12-2015 | 13:21 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto- pilipphoto
Kako se služe?
Penušava vina se služe se u uskim i visokim čašama.Belo vino se služi u čašama koje su uže sa uspravnijim zidovima. Uvek se sipa do pola čaše, nikako preko.
Bordo (Bordeaux) je najbolje poslužiti u visokim čašama sa širokim balonom. Poželjno je da vino ne prelazi 6 centimetara od odna čaše.
Crveno vino čaša za burgundac veća je od čaše za bordo.Koja temperatura je idealna?
Idealna temperatura određuje se na osnovu kvaliteta i vrste vina, i to osigurava punoću ukusa. Penušava vina treba da se služe dobro ohlađena od šest do osam stepeni, dok je bela preporučljivo rashladiti u zavisnosti od vrste na temperaturi od sedam do 15 stepeni. Teško crno vino služi se na temperaturi od 16 do 19 stepeni, roze ili lakše crno vino 12 do 16 stepeni.
Pravila za kombinovanje vina i hrane
Aperitiv - belo suvo ili suvo penušavo
Predjelo - od ribe belo suvo
Predjelo od pršute - roze ili lako crvenoČorbe - belo suvo, mladi roze ili lako crveno
Riba - belo vino
Riblja čorba - roze ili crveno
Kuvano meso - crveno stono
Pečeno meso ili divljač - crveno
Sirevi - vino koje ste prethodno pili ili crveno
Sladoled, slatkiši, voće - slatko ili penušavo
Kako se pravilo ispija vino? -
Pročitajte i...
Novosadski salon vina: Dolazi Rod Smit
Novi Sad je domaćin velike međunarodne vinske manifestacije 20. i 21. aprila u hotelu Park na kojoj će se predstaviti osamdeset izlagača iz Srbije, Italije, Francuske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja
Za ljubitelje Francuske i francuskog vina
Na redovnom bioskopskom repertoaru trenutno je novi film Sedrika Klapiša - Vetar i vino.
Najbolja vinska zabava na Paliću
Svi zaljubljenici u trčanje, vino, muziku, gastronomiju, prirodu i pre svega dobru zabavu imaće priliku da provedu predivan vikend na Paliću, gde će se od 22. do 24. septembra održati manifestacija Vinski maraton, koja se prvi put organizuje u Srbiji.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: