
Vino bez grožđa piće budućnosti?
Predstavnici vinarije Ava iz San Franciska, Mardon Čua i Alek Li predstavili su piće budućnosti - sintetičko vino za čiju pripremu je potrebno svega 15 minuta.
19-05-2016
|12:06
|Autor / Izvor: Naxi media

Naime, oni su objasnili da se od vode i etanola može napraviti vino, koje po ukusu i kvalitetu može parirati onom napravljenom od grožđa. U tom smislu, oni se trude da naprave replike poznatih vina i time omoguće brzu, kvalitetnu proizvodnju.
- Vino izrađujemo od 85 posto vode, do 13 posto etanola, u zavisnosti od vrste vina, a ostalo su boje, šećer i različite vrste okusa – objašnjava Chua.
Osnovna ideja jeste da se ustanovi proizvodnja vina čiji proizvodni proces neće trajati mesecima. Na ovakvu ideju su došli, objašnjavaju oni, kada su prilikom posete jednoj vinariji u Napi videli bocu legendarnog Chateau Montelena i poželeli da sličnu imaju za sebe.
Ovako proizvedena vina biće daleko pristupačnija i finansijski dostupna svima. Na primer, trenutno rade na proizvodnji sintetičkog vina koje će podsećati na Dom Perignon iz 1992. godine, koje će koštati oko 50 dolara, za razliku od originala čija cena iznosi i do 200 dolara po boci.