Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Crvena jabuka - Deni

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Crvena jabuka - Deni
    2. Bebi Dol - Rudi
    3. Sergej Ćetković - Pogledi u tami
    4. Hari Mata Hari - Kad dodje oktobar
    5. Zdravko Čolić - Proljece Za Ljubavnike
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Nemanja Radošević - Sreda - Mojih 50
    2. 17. jun - 1 - Dodir noći
    3. 17. jun - 2 - Dodir noći
    4. 17. jun - 3 - Dodir noći
    5. Nemanja Radošević - Utorak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Tortilja sa lososom i ananasom Tortilja sa lososom i ananasom

    Možda vam ovaj specijalitet deluje čudno i previše egzotično, ali smo apsolutno sigurni da ćete se oduševiti ako probate ove tortilje.

    Savršen riblji gulaš! Savršen riblji gulaš!

    Tradicionalno najčešće pripremamo riblji paprikaš i riblju čorbu, ali da li ste čuli za riblji gulaš? Ako niste imali priliku da pripremite i probate riblji gulaš obavezno to uradite već danas, jer će vas ukus sigurno oduševiti.

  • Zdravlje
    Hladno ili toplo tuširanje - šta je bolje za vaše zdravlje? Hladno ili toplo tuširanje - šta je bolje za vaše zdravlje?

    I hladni i topli tuševi imaju svoje prednosti po zdravlje, ali i određene nedostatke. Dok hladan tuš može pomoći u osveženju i podsticanju cirkulacije, topla voda opušta telo i olakšava disanje. Ključno pitanje glasi - koji je tuš bolji i kada?

    Kako da sačuvate zdravlje tokom izuzetno visokih temperatura? Kako da sačuvate zdravlje tokom izuzetno visokih temperatura?

    Poslednjih godina uočavamo trend porasta temperature u letnjem periodu što utiče na zdravstveno na naše zdravstveno stanje, može da dovede do pada energije, ali i ozbiljnijih problema.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Tropski raj: Otkrijte koje je ostrvo Tropski raj: Otkrijte koje je ostrvo "najsrećnije" na svetu!

    Ovo karipsko ostrvo poznato je po idiličnim pejzažima sa belim peskom i palmama koje se njišu na toplom vetru. Plaže poput Palm Beach, Eagle Beach, Oranjestad i Druif Beach nude savršen spoj opuštanja i zabave. Međutim, ono što ga zaista izdvaja jeste činjenica da važi za najsrećnije ostrvo na svetu. Šta doprinosi ovoj sreći?

    Proglašene najbolje destinacije za boravak u prirodi – evo ko je na vrhu liste Proglašene najbolje destinacije za boravak u prirodi – evo ko je na vrhu liste

    Iako gradski život ima svoje čari, mnogi putnici sve češće traže avanture van utabanih staza – u prirodi, među planinama, jezerima, šumama i nacionalnim parkovima.

  • Preporučujemo
    Kako da osvežite dom bez hemije? Prirodni načini za uklanjanje ustajalog mirisa Kako da osvežite dom bez hemije? Prirodni načini za uklanjanje ustajalog mirisa

    Miris doma ima veliki uticaj na raspoloženje, osećaj čistoće i celokupnu atmosferu u prostoru. Umesto da koristite komercijalne osveživače vazduha koji često sadrže štetne hemikalije, postoje jednostavna i potpuno prirodna rešenja koja mogu biti jednako efikasna, a pritom i prijatnija za svakodnevnu upotrebu.

    Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove

    I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.39 117.21 118.03
    CHF 123.78 124.65 125.53
    USD 101.47 102.19 102.91
  • Povezani članci
  • Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije

    Proizvodnja vina na prostorima hrvatskoga Podunavlja prvi puta se spominje u vrijeme rimskoga cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio ovo područje, pa tako i vinorodnu regiju Baranju. Baranja ime vuče iz korijena dvaju mađarskih riječi : mađ. Bor – vino, mađ. Anya – majka, koje daju slikovito značenje regiji - vinska majka.




    04-06-2015 | 07:30 | Autor/Izvor:

    Proizvodnja vina na prostorima hrvatskoga Podunavlja prvi puta se spominje u vrijeme rimskoga cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio ovo područje, pa tako i vinorodnu regiju Baranju. Baranja ime vuče iz korijena dvaju mađarskih riječi : mađ. Bor – vino, mađ. Anya – majka, koje daju slikovito značenje regiji - vinska majka.

    Autor/izvor: Naxi media
    Datum objave: 25.11.2014. - 12:15:00

    Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije
    (Foto: Vina Belje promo)

    Danas su Vina Belje najveći hrvatski proizvođač grožđa s 650 hektara vlastitih vinograda koji su smešteni na području vinogorja Baranja, unutar vinogradarske regije Podunavlje.  Priča o kvalitetu Vina Belje kreće upravo  iz vinograda koji se protežu duž južnih padina Banovog brda i svojim su položajima zaštićeni od jakih severnih vetrova, uz godišnju količinu sunčanih sati kao i srednja Dalmacija. Vinogradi Belja prostiru se u dužini od 14 kilometara i završavaju iznad obale Dunava i idealne su lokacije za vinograde graševine o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tokom cele godine, jer u Belju verujemo da vina nastaju u vinogradu.

    Kako bi postiglo najviši nivo kvaliteta, grožđe se ručno bere te se što prije moguće vozi u novu vinariju smeštenu u srcu vinograda. Vinarija kapaciteta 8 miliona litara vina prostire se na više od 10 000 m2 i jedna je od najmodernijih u ovom delu Europe.
    Vina Belje su najpoznatija po belim sortama, chardonnay i graševini koja je najznačajnija vinska sorta kontinentalne Hrvatske.  Kvalitet graševine Vina Belje vezana je uz specifičnost baranjskog terroira, posebnu brigu o vinogradima i modernu tehnologiju koja je donijela novi zamah u proizvodnji Vina Belje.
     
    Graševina je vinska sorta srednje Europe, no brojni svetski vinski stručnjaci, među kojima su Jancis Robinson i Steven Spurrier, smatraju da je domovina graševine upravo hrvatsko Podunavlje. Prema rečima Stevena Spurriera, organizatora kultne Pariške presude i urednika najvažnijeg svetskog vinskog časopisa Decanter, Vina Belje su benchmark za graševine u svetu.
    Chardonnay Vina Belje krasi svetla zelenkasto žuta boja s jasnim zelenim tonovima.  Miris je intenzivan, voćni s notama orašastog voća. Snažne je i bogate strukture, elegantno je i sveže. U ustima živo s ugodnom kiselošću, kremasto i toplo. Poslužuje se ohlađeno na 10 – 12°C uz belo meso, testeninu i ribu.

    Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije
    (Foto: Vina Belje promo)

    Od berbe 2008. i osvajanja zlatne medalje i regionalnog trofeja na Decanteru , crna Vina Belje - Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon i Pinot crni zauzela su značajnu poziciju među proizvođačima crnih vina u kontinentalnom delu Hrvatske.
    Merlot Vina Belje krasi duboka, rubinski crvena boja koja već na prvi pogled ukazuje na vrlo ozbiljno vino. Miris je dubok, pun, voćnog karaktera s naglaskom na kuhano voće i marmeladu. Dobra osnova za uživanje ovog vina su crvena mesa, divljač, pečena teletina, zreli i snažni sir te kulen.

    Odabrana vina odležavaju u starom Podrumu isključivo u bačvama od slavonskog hrasta čija je ukupna zapremina veća od 300.000 litara. Stari podrum je najveći baranjski gator i zaštićeni spomenik kulture koji datira iz 1526. godinekada ga je vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku.
     
    Svetski uspesi Vina Belje u 2014. godini:

    Letnje ocenjivanje vina Mundus Vini 2014., najvećeg svetskog ocenjivanja vina pod pokroviteljstvom organizacije OIV (International Organisation of Vine and Wine) održanog u Neustadtu u Nemačkoj,donelo je fantastične rezultate za Vina Belje i to tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Zlatom su okrunjeni Goldberg merlot 2012, Goldberg frankovka 2012. i Goldberg graševina 2006., dok je Goldberg graševina 2012. osvojila srebrnu medalju na ovom prestižnom svetskom ocenjivanju. Poseban karakter nagrađenih Goldberg merlota i Goldberg frankovke dolazi od izabranih prosušenih bobica od njegovanih u bačvama od slavonskog hrasta u tišini stoljetnog podruma. Vrhunska graševina i Goldberg graševina zlatne selekcije iznimna su vina najvažnije hrvatske vinske sorte za čiju se domovinu smatra upravo hrvatsko Podunavlje.
    Decanter, svetsko ocenjivanje vina, po svom značaju dominira svetskom scenom već dugi niz godina, pa je vinarima iz celoga sveta svaka medalja na Decanteru veoma važna. Preko 15.000 uzoraka vina ocenjivali su najeminentniji vinski stručnjaci, među kojima  je i Steven Spurrier, vrstan poznavatelj graševine, koji je i ranije isticao kako je graševina Vina Belje benchmark za graševine u svetu.  Graševina Goldberg, berbe 2006. sigurno je potvrdila svoju titulu osvajanjem zlatne medalje i regionalnog trofeja na ovogodišnjem Decanteru.