 
                    
                
                                
            Veliki test najboljih vina Srbije
Veliki test "Vino.rs", četvrto međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs, najpopularnijeg regionalnog vinskog magazina, biće održano 27. i 28. novembra u Beogradu.
06-06-2015
|16:31
Veliki test "Vino.rs", četvrto međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs, najpopularnijeg regionalnog vinskog magazina, biće održano 27. i 28. novembra u Beogradu.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 24.11.2014. - 17:00:00
(Foto: Veliki test Vino.rs promo)
Najbolja vina Srbije u izboru Vino.rs biće ocenjena u šest kategorija – crvena, bela, roze, penušava, prirodno slatka i pojačana ili aromatizovana, a žiri će uz pobednike po kategorijama proglasiti sveukupnog pobednika koji će poneti Vino.rs Grand Prix i naziv najboljeg vina Srbije 2014. godine u izboru magazina Vino.rs. Nagrada će biti dodeljena i za vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. 
- Vina će ocenjivati kompletno međunarodni žiri sastavljen od iskusnih internacionalnih sudija iz devet zemalja, uključujući i dvoje sudija s titulom Master of Wine, najcenjenijom među vinskim ekspertima. Ovo je posebno značajno, ne samo zbog autoriteta žirija, već i zbog mogućnosti da sud o vrhunskim srpskim vinima daju ljudi koji imaju direktan uticaj na ukus vinske publike u svetu - kaže Viktor Čikeš, predsednik Organizacionog odbora Velikog testa "Vino.rs 2014".
 Vina se ocenjuju na skali do 100 poena, a plasman zavisi od izgleda, mirisa, ukusa, kao i opšteg ukusa koje vino ostavlja. 
Veliki test Vino.rs ove godine je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede koje posebnu pažnju posvećuje razvoju vinogradarstva u Srbiji, budući da je to delatnost sa najvećim rastom u našoj zemlji, a rezultate ocenjivanja proizvođači mogu da koriste za uspostavljanje oznaka geografskog porekla. 
Rezultati ocenjivanja i proglašenje pobednika po kategorijama, kao i dodela Grand Prix Vino.rs za najbolje vino Srbije, održaće se 28. novembra u hotelu "Falkensteriner".
Dva člana žirija sa titulom Master of Wine su Engleskinja Džoana Ahern, u pravom smislu reči međunarodna vinska zvezda i Šveđanka Luiz Sidbek, koja poslednjih 20-tak godina živi i radi u Francuskoj i pripada najnovijoj generaciji Master of Wine.
U žiriju su i Saša Špiranec, iskusni međunarodni vinski sudija i najuticajniji hrvatski vinski publicista, Rumunka Marinela Vasilica Ardelean, internacionalni sudija, vinski konsultant, brend menadžer u vinskoj industriji, edukator i zvanično najbolji somelijer Rumunije u 2014. godini, koja poslednjih godina živi i radi u Italiji i profesor Svetozar Savić, doktor biotehničkih nauka, tehnolog, svršeni polaznik viših stepena WSET-a (Wine and Spirit Education Trust), konsultant Plantaža i drugih najznačajnijih crnogorskih vinarija, ali i autor čuvene vinske enciklopedije „Vino i vinogradarstvo“, koji je ove godine u Parizu primio najprestižniju OIV nagradu u oblasti vinske književnosti.     
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                                
                                                    
 
                 
                 
             
     
                 
             
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                    
                 
                    
                 
                     
                 
                 
                     
                                             
                        
                     
                        
                    