Slušate: Dodir noći

Pesma: Aleksandra Radović - Jesam te pustila

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Većina ljudi ne konzumira ovo povrće, a veoma je korisno da ga uključimo u ishranu

  Pored toga što su neverovatno ukusne i jednostavne za pripremu, artičoke imaju niz zdravstvenih prednosti jer su prepune važnih hranljivih materija.
  05-12-2023 | 10:24 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple

  Foto: Bigstock, New Africa

   

  „Kada neko od mojih klijenata želi da poveća unos vlakana, preporučujem artičoke“, kaže dijetetičarka, autorka i vlasnica kompanije Ginger Hultin Nutrition, dr Ginger Hultin. Naime, jedna artičoka srednje veličine sadrži oko sedam grama vlakana, što je skoro 30 odsto preporučene dnevne količine. Zapamtite, vlakna su važna za održavanje zdravlja creva i poboljšanje digestivnih simptoma, a takođe imaju dugoročne zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje nivoa holesterola, smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. "Artičoke su posebno bogate vrstom vlakana koja se zove inulin", rekla je Hultin za Real Simple, koje se može fermentisati. To znači da ih dobre crevne bakterije lako razgrađuju i koriste kao izvor hrane. „Zauzvrat, crevne bakterije stvaraju nusproizvode koji su korisni za ljudsko zdravlje, kao što su masne kiseline povezane sa smanjenim rizikom od razvoja stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i zapaljenske bolesti.

   

  Artičoke su izuzetno dobar izvor kalijuma, s obzirom na to da jedna artičoka obezbeđuje čak 18% preporučene dnevne količine od 2,600 miligrama kalijuma za zdrave odrasle žene (što iznosi oko 474 miligrama). Kalijum je ključan nutrijent za održavanje zdravog krvnog pritiska. Zanimljivo je da, ako imate visok krvni pritisak, nije nužno smanjivati samo unos natrijuma, već i povećati unos kalijuma. To je zbog toga što kalijum, kada se apsorbuje u krvotok, podstiče bubrege da eliminišu višak natrijuma iz krvi, što rezultira smanjenjem krvnog pritiska.


  Kalijum je takođe esencijalni elektrolit. Ova vrsta minerala je od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje nervnog sistema, omogućavajući nervima da prenose signale. Osim toga, kalijum je važan za kontrakciju mišića, uključujući i srce. Stoga, održavanje odgovarajućeg nivoa kalijuma u organizmu može doprineti zdravlju srca, mišića i očuvanju opšteg zdravlja nervnog sistema.

   

  Artičoke su dobar izvor folata


  Zdravim odraslim osobama treba 400 mikrograma DFE folata ili vitamina B9 dnevno. Srednja artičoka ima 61,2 mikrograma DFE folata, što je 15 procenata preporučenog unosa. Telo koristi folate za formiranje tkiva, DNK i crvenih krvnih zrnaca i da pomogne ćelijama da se podele. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice, jer sprečava defekte u rastućem fetusu.

  Bogate su magnezijumom

  Magnezijum je potreban za pravilno funkcionisanje nerava, mišića i srca, za proizvodnju energije, za kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska i za formiranje proteina, DNK i kostiju.


  Sadrže vitamin C i druge snažne antioksidanse


  Artičoke sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju količine otpadnih proizvoda koje telo proizvodi, a koji ako se akumuliraju previše mogu izazvati upalu. Dugotrajna teška upala može povećati rizik od mnogih bolesti. Vitamin C je jedan od glavnih antioksidanata u artičokama. „Vitamin C pomaže u mobilizaciji ćelija u imunološkom sistemu i pomaže telu da proizvodi kolagen za zdravlje kože i zarastanje rana“, kaže Hultin.

  „Iako neki misle da je jedan zdraviji od drugog, postoje naučni dokazi da i listovi i srce artičoke sadrže hranljive materije i svojstva koja mogu biti od koristi za zdravlje, tako da možete uključiti oba dela artičoke u svoju ishranu znajući da su oba dela artičoke hranljiva“, ističu nutricionisti.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: