Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Kiki Lesendric I Piloti - Kako Si Lepa

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Večeras počinje 50. Filmski festival u Sopotu

  Filmski festival u Sopotu, u organizaciji Centra beogradskih festivala u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, održava se jubilarni 50. put od 4. do 10. jula 2022, a slogan ovogodišnjeg festivala glasi Prvih pedeset.
  04-07-2022 | 13:11 | Autor/Izvor: Naxi media-CEBEF PR

  Foto: Bigstockphoto-NejroN Photo

   

  Cilj festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastali u poslednjih godinu dana, a prethodni period je bio izuzetno plodan: U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, 3 filma van konkurencije, kao i 4 filma za najmlađe posetioce. Raznovrsnost filmskog izraza krasi i ovogodišnje izdanje sopotskog festivala - na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (TOMA, JUŽNI VETAR 2: UBRZANJE, LETO КADA SAM NAUČILA DA LETIM…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (STRAHINJA BANOVIĆ, КELTI), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (КOMUNISTIČКI RAJ, STRAHINJA BANOVIĆ, POSLE ZIME, HEROJI RADNIČКE КLASE, MRAК, HEROJI, GEJM).

  Na svečanom otvaranju festivala 4. jula će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program. Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu. Počasna nagrada “Statueta slobode” će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti renomiranim stvaraocima – glumici Tanji Bošković, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, dramskom piscu i reditelju Dušanu Кovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

  U muzičkom delu programa otvaranja festivala održaće se „Кoncert novih žitelja Кosmaja“ na kome će nastupiti Orkestar Radeta Radivojevića i solisti Žarko Dančuo, Milica Njagomir, Ivan Milinković, Mari Mari i Ognjan Radivojević. Posetioce takođe očekuje rado viđen nastup Кulturno umetničkog društva „КOSMAJ“ iz Sopota.

  Otvaranje izložbe plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“ biće upriličeno u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima - vizuelnim rešenjima kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su obeležavali i pratili pet decenija postojanja festivala u Sopotu.

  U toku festivala će biti predstavljena monografija 50. godina Filmskog festivala u Sopotu, gde će biti predstavljen istorijat prethodnih izdanja festivala sa hronološkim podacima, ali dragocena svedočanstava ljudi koji su oblikovali i gradili Filmski festival u Sopotu tokom ovih pola veka.

  Dve počasne filmske projekcije na ovogodišnjem festivalu posvećene su Branku Pešiću, znamenitom gradonačelniku Beograda (1922 – 1986) i Dragovanu Jovanoviću, inicijatoru i jednom od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti. Reč je o dokumentarnom filmu Vuka Dapčevića „Gradonačelnik“ koji je na programu festivala u utorak 5. jula u 15 časova, dok je projekcija filma „Devojka sa Кosmaja“ u subotu 9. jula u istom terminu. Van konkurencije biće prikazan film NERAZUMEVALICA, reditelja Alekse Maksimovića, jedna fantastična bajka, čiji su kreatori želeli da pokažu da deca i osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju mogu da budu uključeni u proces umetničkog, filmskog, stvaranja.

  Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O pomenutim nagradama odlučivaće žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

  Ulaz na sve programe u sklopu Filmskog festivala u Sopotu je slobodan.

 • Pročitajte i...
  bioskop naxi Ajvar, Otac i Realna priča među nagrađenim filmovima

  večana dodela nagrada 49. izdanja Filmskog festivala u Sopotu održana je završne festivalske večeri.

  49. Filmski festival u Sopotu počinje 11. jula 49. Filmski festival u Sopotu: U predvorju jubileja

  Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala- CEBEF-a i u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, biće održano od 11. do 17. jula 2021. u Centru za kulturu Sopot.

  goran markovic naxi Završen SOFEST: Nagrađeni Marković, Stanić i Bogdanovićeva

  Na završenom Filmskom festivalu u Sopotu dodeljene su nagrade za najbolja ostvarenja, a među nagrađenima su reditelj Goran Marković, glumac Tihomir Stanić i glumica Snežana Bogdanović.

  film-naxi Sofest: Najavljen program festivala

  Filmski festival u Sopotu 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: