Uživajte u egzotičnim ukusima
Svakodnevni jelovnik preporučljivo je obogatiti voćem i povrćem koje potiče iz najudaljenijih krajeva. U njihovim ukusima ćete zasigurno uživati, a mi vam predstavljamo i koja blagotvorna dejstva imaju ovi plodovi koji su dostupni u mnogim supermarketima.
03-06-2015
|14:45
Svakodnevni jelovnik preporučljivo je obogatiti voćem i povrćem koje potiče iz najudaljenijih krajeva. U njihovim ukusima ćete zasigurno uživati, a mi vam predstavljamo i koja blagotvorna dejstva imaju ovi plodovi koji su dostupni u mnogim supermarketima.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:23.7.2013. - 14:10:00
(Foto:telegraph)
Čudnog izgleda, nesvakidašnjeg ukusa i neobičnog imena, egzotično voće nekada predstavlja pravu misteriju. Ovo su neke od najdostupnijih voćki koje se lako usklađuju u svakodnevnu ishranu, a predstavljaju pravi eliksir zdravlja.
Ananas - Niskokalorična biljka sa Američkog kontinenta bogata je ugljenim hidratima, mineralima, vitaminima A i C. Sadrži enzim vrlo sličan enzimu koji se nalazi u želucu i koji potpomaže varenje. Značajno smiruje upale, a još u 14. veku važio je za biljku koja popravlja raspoloženje zbog bogastva vlaknima. Jede se svež ili konzerviran, u vidu kompota, salata, raznih poslastica, kao dodatak masnijim jelima, a pogodan je i za pripremu likera, sladoleda, kolača, naročito raznih egzotičnih koktela.
Avokado - Ova tropsko voće poreklo vodi iz Brazila i Meksika. Plod ima oblik kruške sa tamnozelenom korom sa mesom žutozelene boje koje obavija košticu. Bogat je mineralima, naročito gvožđem, vitaminima A, B, C i D. Lako se vari pa je preporučljiv osobama na redukcionoj dijeti, a visok procenat gvožđa snižava nivo holesterola u krvi. Jede se uvek sirov i ima veliku hranljivu vrednost.
Kaki (japanska jabuka) - Iz Kine na prostore Evrope doneo ju je Marko Polo. Plod ove biljke ima oblik paradajza, veoma je sladak, bogat vitaminom A, obiluje taninima i pektinima. Svež plod se koristi u lečenju zatvora, kod upale creva, problema sa hemoroidima, stomačnih tegoba i snižava povišen krvni pritisak. Kada potpuno sazri i omekša, prepolovi se na pola i jede kašikom.
(Foto:specialtyproduce)
Limeta - Posebna vrsta limuna, koja se uvek sveža koristi, ima zelenu koru i veoma prijatnu aromu. Ovo je jedna od voćki najbogatijih vitaminom C koji doprinosi jačanju imuniteta. Sadrži i kalijum koji reguliše nivo vode u organizmu. Plodove je neophodno zaštititi od svetla, jer u suprotnom gube svoju tamnozelenu boju i tipičan ukus. Limetu je pre upotrebe neophodno oprati vrelom vodom.
Kokos - Kao i sve druge vrste oraha, kokosov orah takođe sadrži balastne materije koje su neophodne za varenje i zdrav rad creva. Bogat je belančevinama, ugljenim hidratima, vlaknima, mineralnim materijama i vitaminom C. Antiseptička svojstva kokosovog ploda poseduju antibakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva za pročišćavanje krvi. 
(Foto:freepik)