Ukusne perece

06-06-2015

|

10:01

Tople perece premažite medom, pospite šećerom, ohladite i servirajte.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 6.2.2014. - 11:27:00

Ukusne perece
Foto:(wix.com)

Sastojci:
- 600 g brašna,
- 50 ml ulja,
- 50 g margarina,
- 100 g šećera,
- 50 g kvasca,
- 200 ml tople vode,
- kesica praška za pecivo,
- strugana kora limuna,
- strugama kora pomorandže 
- 2 kesice vanilin šećera.
Za sirup:
- 300 g šećera,
- strugana kora limuna i pomorandže 
- 300 ml vode.
Za glazuru i dekoraciju:
- 50 g meda 
- malo šećera.

Priprema:
Margarin otopite, dodajte ulje, promešajte, sklonite s ringle i ostavite sa strane. Posebno pomešajte kvasac sa kašikom šećera, dodajte toplu vodu i kašiku brašna, promešajte i ostavite sa strane da nadođe. Brašno pomešano sa praškom za pecivo preručite na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, sipajte nadošli kvasac, mešavinu margarina i ulja, šećer, struganu limunovu i pomorandžinu koru i vanilin šećer, pa snažno mesite da dobijete homogeno testo. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta, zatim premesite, odvajajte komadiće i trljajući ih između dlanova formirajte trake iste dužine. Od traka napravite perece, poređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 30 minuta. U međuvremenu pomešajte vodu i šećer za sirup, kada proključa kuvajte minut, dva, uz stalno mešanje. Nadošle perece premažite sirupom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Tople perece premažite medom, pospite šećerom, ohladite i servirajte.