Ukusne lazanje
Za sve ljubitelje italijanske kuhinje, evo jednog odličnog recepta!
05-06-2015
|07:39
Za sve ljubitelje italijanske kuhinje, evo jednog odličnog recepta!
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:24.12.2014. - 14:49:00

(Foto:bigstock/badmanproduction)
Sastojci:
Za bolonjeze sos:
- 5 kašika maslinovog ulja,
- 1 crni luk,
- 3 šargarepe,
- 3 struka celera ,
- pet komada pančete,
- pola kašičice crvene paprika u prahu,
- 2 kašičice peršuna,
- 250 grama govedine,
- 250 gr svinjetine,
- 250 gr teletine,
- 1 čaša crvenog vina,
- tri konzerve paradajz pelata,
- čaša mleka,
- biber i so
Za bešamel sos:
- pola kašike maslaca,
- pola šoljice brašna,
- 2 čaše mleka,
- so i biber
Priprema:
Bolonjeze sos: Pomešajte luk , šargarepu , celer i 5 kašike maslinovog ulja u tiganju i kuvajte dok ne omekša . Dodajte pančetu.. Kuvajte na srednje visokom plamenu oko 10 minuta, a zatim dodajte meso ; prekinite dobro sa drvenom kašikom . Mešajte dok mleveno meso ne porumeni . Dodajte paprika u prahu i peršun i kuvajte samo 1 minut . Onda dodajte vino odmah i kuvajte dok alkohol potpuno ne ispari. Povremeno mešajte. Sipajte paradajz pelat, posolite i pobiberite, spustite smanjite temperature. Kuvajte oko 2 sata , uz povremeno mešanje . Završite sos dodavanjem mleka i dobro promešajte i ostavite da se ohladi.
Bešamel sos: Istopite maslac u tiganju na umerenoj vatri . Umešajte brašno drvenom kašikom. Zagrejte mleko i postepeno dodajte u šerpu još brašna, so i biber i kuvajte dok ne dođe do ključanja. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta.
Dok sve to pripremate grejte rernu na 375 stepeni. Podmažite tepsiju za lazanje i sipajte tanak sloj mešanog mlevenog mesa. Ređajte sloj na sloj, meso, lazanje pa rendani parmesan.Kada napunite ciniju za pečenje, pospite bešamel sos preko I dodajte još jedan sloj rendanog parmezna. Pecite oko 30 minuta.