U prednosti su oni koji redovno doručkuju
Doručak je najbitniji obrok. Ako spadate u grupu onih ljudi koji preskaču doručak, nakon ovog teksta bi trebalo da promenite tu ne tako dobru naviku.
03-06-2015
|04:54
Doručak je najbitniji obrok. Ako spadate u grupu onih ljudi koji preskaču doručak, nakon ovog teksta bi trebalo da promenite tu ne tako dobru naviku.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 14.11.2013. - 11:50:00
Foto:(infertility)
Oni koji doručkuju su vitkiji
Jedna studija iz 2003. procenila je da su oni koji preskaču doručak četiri i po puta skloniji gojaznosti nego oni koji redovno doručkuju. U istoj studiji, u kojoj je praćen način ishrane 499 ljudi, otrkiveno je da su oni koji se prejedaju za večeru i za doručak skloniji gojaznosti.
Ljudi koji redovno doručkuju su zdraviji
Jedna američka studija iz 2003. otkrila je da oni koji redovno doručkuju uglavnom imaju normalan nivo šećera u krvi i manje su gladni kasnije u toku dana.
Ispostavilo se da su oni koji redovno doručuju pod manjim rizikom od oboljevanja od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Imaju više energije
Ako pojedete doručak bogat vlaknima i ugljenim hidratima, osećaćete se manje umorno u toku dana. Unesete li dosta vlakana i umernu količinu ugljenh hidrata ujutru, imaćete više energije u toku dana nego ako pojedete mastan doručak.
Foto:(thefeelgoodlifestyle)
Imaju dobar holesterol
Oni koji preskaču doručak imaju veći nivo holesterola i slabiju osetljivost na insulin od onih koji doručkuju, otkrila je jedna američka studija. Ista studija je pokazala i to da oni koji doručkuju unose 100 kalorija manje dnevno od onih koji preskaču odručak.
Imaju bolje pamćenje
Dobar doručak može poboljšati kratkoročno pamćenje, tvrdi studija vršena na 319 tinajdžera starih od 13 do 20 godina.
Istraživači su otkrili i da visokokaloričan doručak oslabljuje koncentraciju.
Unose više hranljivih materija
Ljudi koji retko kad doručkuju unose više masti, a manje hranljivih materija kao što su kalcijum, kalijum i vlakna, u poređenju sa onima koji redovno doručkuju.
Foto:(fandbnews)
Imaju izgovor da pojedu nešto zdravo za doručak
Oni koji doručkuju obično jedu zdravu hranu – ovsenu kašu, jaja, grejpfrut, i piju kafu.
Ovsena kaša je dobra za normalizovanje nivoa holesterola i poboljšava memoriju i pažnju kod dece koja redovno doručkuju.
Grejpfrut ima visok sadržaj vitamina C i A i poboljšava dejstvo lekova koji se bore protiv raka.
Ako za doručak pojedemo jaja, bićemo siti i ješćemo manje kasnije u toku dana. Kafa smanjuje rizik od depresije, nekih vrsta