Tufahije

Jabuke su tokom jeseni sastavni deo svake trpeze, a tufahije su odličan izbor ukoliko poželite da se zasladite.

06-06-2015

|

18:01

Jabuke su tokom jeseni sastavni deo svake trpeze, a tufahije su odličan izbor ukoliko poželite da se zasladite.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 25.11.2013. - 12:30:00

Tufahije
(Foto:zvezdarnik)

Sastojci:
 - 5 do 6 većih jabuka
 - 200 gr mlevenih oraha
 - 600 gr šećera
 - 2 belanca
 - 2 kesice šlaga
 - vanilin šećer ili štapić vanile
 - nekoliko krugova limuna
Priprema: Jabuke oguliti i izdubiti. Staviti ih da lagano kuvaju u veću šerpu gde smo dodali 800 ml vode i 500 gr šećera. To sve lagano kuvati oko 10 minuta. Jabuke izvaditi iz vode, i poređati u nauljen pleh. Belanca umutiti u čvrst sneg sa 100 gr šećera, pa polako dodati mlevene orahe. U ovu smesu može dodati i grozđice, mlevene lešnike, malo mlevene kafe…Ovom smesom dobro napuniti kuvane jabuke i staviti da se malo zapeku na 170 C oko 15 minuta. U vodu u kojoj su se kuvale jabuke dodati 1 vanilin šećer ili štapić vanile, i nekoliko krugova limuna, pa pustiti da lagano kuva. Ko voli gušći šerbet može da doda još 100 gr šećera. Nakon 10 do 15 minuta, skinuti šerbet i pustiti da se hladi.
Svaku tufahiju staviti u manju činiju, dekorisati slagom i dobro zaliti šerbetom. Tufahije sluziti ohlađene.