Tradicionalni Bećarac (Sataraš)

Bećarac, tradicionalno jelo u Srbiji, nezaobilazno je na trpezama u letnjim mesecima. Ukoliko ste početnik u kuhinji ili želite novi način za pripremu ovog ukusnog i zdravog obroka, evo recepta...

03-06-2015

|

12:28

Bećarac, tradicionalno jelo u Srbiji, nezaobilazno je na trpezama u letnjim mesecima. Ukoliko ste početnik u kuhinji ili želite novi način za pripremu ovog ukusnog i zdravog obroka, evo recepta...

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:17.6.2014. - 12:25:00

Tradicionalni Bećarac (Sataraš)
(Foto:volshebnaya-eda)

Sastojci:
- 1 veća glavica crnog luka     
- 2 čena belog luka
- 700 gr svežih paprika babura
- 1 kg paradajza
- 2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradaiza) šećera kristala     
- 1 kom lovorovog lista    
- 1-2 kašičice soli     
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1.kašičica suvog biljnog začina     
- 2 jaja     
- 1.supena kašika peršunovog lista
- 1 dl ulja

Priprema:  Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno. Paradajz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradaiz, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradaiza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem. Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju. Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris, oko pola minuta. Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene). Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradaiz, šecer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati suvi začin. U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto. Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuškom, da se jaja rasporede po celoj masi. Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list. Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u plastičnim posudama u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradaizom...