Tradicionalne ćulbastije

Jelo koje potiče sa juga Srbije ponovo je aktuelno. Ako još uvek niste pripremali ćulbastije obavezno sačuvajte ovaj recept.

09-10-2023

|

15:12

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:


500 g mlevenog mesa
400 g krompira
4 čena belog luka
2 glavice crnog luka
1 jaje
2 kašike brašna
so, biber


Za preliv:


50 g putera
3 kašike brašna
500 ml pilećeg bujona
200 g kačkavalja
1 kašičica soli
2 kašike paradajz pirea

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaje i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i stavljajte na tanjir. Na dno posude koja ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti bujon, dve kašike paradajz pirea i so i kuvati dok se ne zgusne.

Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ostavite jelo da se krčka 45 minuta. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica.