Torta od višanja i čokolade
Spoj čokolade i višnje odličan je izbor da iznenadite goste.
05-06-2015
|15:54
Spoj čokolade i višnje odličan je izbor da iznenadite goste.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 22.10.2013. - 15:20:00
(Foto: tastykitchen)
Sastojci:
Za biskvit
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g putera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za glazuru
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatke pavlake
Ostalo
- 400 g višanja
- po ukusu šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca. Ulupati čvrstu smesu od belanaca i prstohvata soli, pa postepeno dodavati 100 g šećera. Mutiti dok se šećer ne otopi. Dobro umutiti žumanca i 100 g šećera. Zatim dodati čokoladu, otopljenu na pari. Dobro izmiksati, pa dodati i puter. Kada se sjedini, dodati brašno i prašak za pecivo, lagano miksajući. Pažljivo sjediniti sa umućenim belancima. Izručiti u kalup, premazan puterom ili margarinom i posut brašnom. Skuvati višnje sa čašom vode, vanilin šećerom i šećerom po ukusu. Preko biskvita rasporedite višnje, koje ste dobro procedili. Sok ostavite. Pecite na 180°C, oko 40 minuta. Čim izvadite iz rerne, prelijte šoljom soka (2,5 dl), koji ste ostavili. U slatku pavlaku izlomite čokoladu, pa otopite na slaboj vatri, mešajući sve vreme. Po ukusu možete dodati i malo cimeta, ali može i bez. Prelijte preko torte koja se prohladila, pa ostavite da se glazura stegne.
Kad se glazura stegne, otklonite ivice kalupa za tortu, i sceite tortu na parčad. Možete je dekorisati čokoladom, umućenim šlagom, višnjama iz kompota...