Torta od čokolade i lešnika

Postoji nešto posebno u spoju lešnika i čokolade—topao, bogat ukus koji nikad ne dosadi. Ta kombinacija je klasična, a opet svaki put iznova oduševi, naročito kada se nađe u obliku sočne torte.

03-09-2025

|

13:19

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:


Za kore:
 

300 g mlevenih lešnika
200 g tamne čokolade (70% kakaa)
150 g putera
150 g šećera
4 jaja
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
1 kašika brašna
 

Za fil:

200 g tamne čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutite puter sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći dobro između svakog dodavanja. Otopite čokoladu na pari i dodajte je smesi, zajedno sa mlevenim lešnicima. Dobro promešajte. Dodajte vanilu, so i na kraju umešajte brašno. Smesu sipajte u kalup za tortu (prethodno obložen papirom za pečenje) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena.

Dok se kore peku, pripremite fil tako što ćete otopiti čokoladu na pari, a zatim dodati zagrejanu slatku pavlaku. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Kada su kore pečene i ohlađene, premažite filom između svake kore i sa strane.

Ukrasite tortu po želji, možete dodati naseckane lešnike ili čokoladne mrvice. Ostavite tortu da se ohladi.

PRIJATNO!