Torta Crni labud
Ova torta će vas očarati na prvi zalogaj - bobičasto voće i crna čokolada jesu neodoljiva kombinacija.
06-06-2015
|03:19
Ova torta će vas očarati na prvi zalogaj - bobičasto voće i crna čokolada jesu neodoljiva kombinacija.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 20.10.2014. - 10:00:00
(Foto: bigstockphoto/twoellis)
Sastojci:
Kalup prečnika 18cm
Podloga:
- 150 gr oreo keksa bez fila
- 60 gr putera
Fil:
- 250 gr Ricotta sira (mladog sira)
- 250 ml mlečne slatke pavlake (33% m.m.)
- 30 gr prah šećera
- 1/2 kašičice čiste arome vanile
Sos od kupina:
- 150 gr divljih kupina
- 100 gr šećera
- 1/2 kesica želatina
Preliv:
- 50 gr crne čokolade
- 2 kasike ulja
Piprema: Oreo keks usitniti i sjediniti sa puterom. Na tanjir, odgovarajuće veličine, postaviti obruč kalupa prečnika 18cm. Po dnu tanjira, ravnomerno rasporediti smesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina: Kupine (sveže ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mešanje zagrevati na srednje jakoj vatri. Kad se šećer otopi, a kupine omekšaju i puste sok, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min). Sos skloniti sa ringle.
U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dve kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promešati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom. ripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi dok pripremate fil.
Fil: Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmešati kašikom. U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanile. Mutiti dok ne dobijete lep penast šlag. Pazite da ga ne premutite! U šlag, ručno umešati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmešati. Ovako pripremljen krem, izliti na podlogu od keksa i odložiti u frižider, najbolje preko noći. Nakon toga, pažljivo skinite obruč i odložite torticu u zamrzivač na 2-3 sata.