Tart sa borovnicama
Tart sa borovnicama pripremite jedan dan pre nego što ga poslužite, jer će biti ukusniji. Sočne borovnice se savršeno dopunju s kremastim filom.
06-06-2015
|11:10
Tart sa borovnicama pripremite jedan dan pre nego što ga poslužite, jer će biti ukusniji. Sočne borovnice se savršeno dopunju s kremastim filom.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:10.4.2014. - 13:15:00
(Foto:HandmadePictures/Bigstochphoto)
Sastojci:
Za testo
- 175 g namenskog brašna
- 85 g maslaca, iseckanog na kockice
- 2 supene kašike kristal-šećera
- 1 žumance
Za nadev
- 115 g krem-sira
- 60 g kisele pavlake
- 60 g kristal-šećera
- prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
- 3 jajeta, umućena
- kora 1 limuna
- 350 g borovnica
- šećer u prahu, za služenje
Priprema: Stavite brašno, maslac i šećer u multipraktik pa dok sastojci ne počnu da liče na prezlu. Ili natrljajte maslac u brašno prstima dok ne počne da liči na prezlu, pa umešajte šećer. Dodajte žumance i mešajte da dobijete čvrsto testo. Razvijte ga na površini posutoj s malo brašna i njime obložite pleh. Dno testa izbušite viljuškom. Ostavite u frižideru da se hladi 30 minuta. Zagrejte rernu na 200˚ C (plin 6). Preko testa stavite papir i prekrijte ga zrnevljem za pečenje. Pecite 10 min. pa sklonite papir i zrnevlje i pecite još 10 min. Izvadite iz rerne i smanjite temperaturu na 180˚ C (plin 4). Umutite krem-sir, pavlaku, šećer, oraščić, jaja i limunovu koru da se sjedine. Prespite ovu mešavinu preko testa pa preko nje pospite borovnice. Pecite 25–30 min. ili da se tek stegne. Pustite da se prohladi pre nego što je prebacite na tanjir za služenje. Služite toplu ili hladnu, posutu šećerom u prahu.