Štrudla s makom

Napravite ukusnu štrudlu s makom i služite je uz čaj ili kafu.

13-12-2017

|

11:54

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

Za testo:
 - 2 dl mleka
 - 2 kašike šećera
 - 1 kašika suvog kvasca
 - 1 jaje
 - 8 kašika ulja
 - prstohvat soli
 - 2 kesice praška za pecivo
 - 450 g brašna
Za fil:
 - 300-400 g mlevenog maka
 - 2 dl mleka
 - 200 g šećera
 - 1 kesica vanilin šećera
 - 3 punije kašike džema od šljiva ili kajsija
Za premazivanje štrudle:
 - 1 kašika ulja
 - 1 kašika mleka
 - 1 kašičica brašna


Priprema: U posudu staviti mleko, šećer, mleveni mak, kuvati dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati džem od šljiva, dobro izmešati. U mlako mleko staviti 2 kašike šećera i 1 kašiku kvasca, ostaviti 5 minuta, pa dodati 1 jaje, 8 kašika ulja, prstohvat soli i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču debljine 3-4 m. Premazati filom i urolati, staviti u pleh obložen papirom. Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu brašna, premazati štrudlu i ostaviti 15-20 minuta. Premazati još jednom sa preostalim premazom i peći na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.