Štrudla s makom

Štrudla s makom sjajna je užina u svakom trenutku. Pripremite je po bakinom receptu.

05-06-2015

|

05:06

Štrudla s makom sjajna je užina u svakom trenutku. Pripremite je po bakinom receptu.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 9.3.2015. - 10:00:00

Štrudla s makom
(Foto:Bigstockphoto/Rawlik)

Sastojci:
Za testo:
 - 3 jaja
 - ½ l mleka
 - 1 kašika masti ili putera
 - 20 g svežeg kvasca
 - 1 kg brašna
Za fil:
 - 200 g mlevenog maka
 - ½ l mleka
 - 5 kašika šećera
Priprema: Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom). Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati  testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.  Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći  na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.