Stracciatella kocke
Uživajte u nedoljivom ukusu starccialella-e.
06-06-2015
|05:41
Uživajte u nedoljivom ukusu starccialella-e.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.10.2014. - 12:20:00
(Foto: bigstockphoto/Molka)
Sastojci:
Za koru:
- 9 belanaca
- 9 kašika brašna
- 9 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 1 kašika praška za pecivo
- 2 vanil-šećera
- 2,5 dl mleka
Za fil:
- 8 dl mleka
- 9 žumanaca
- 150 g šećera
- 20 g želatina
- 5 dl slatke pavlake
- 1 vanil-šećer
- 1 kašika ruma
- 120 g čokolade
Priprema:
Kora:Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se ne otopi. Zatim dodati ulje, mešavinu brašna i praška za pecivo te polako promešati varjačom. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 150 ˚C oko 45 min.Posebno prokuvati mleko sa vanil-šećerom pa preliti preko kore i ostaviti da se ohladi.
Fil: Penasto umutiti žumanca sa šećerom te sjediniti sa mlekom i želatinom u prahu i zagrevati na umerenoj temperaturi do tačke ključanja (ne sme da proključa). Ostaviti da se ohladi, a potom staviti u frižider da se stegne. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U šlag dodati aromu ruma te postepeno dodavati kašiku po kašiku želirane smese muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa. Na kraju dodati rendanu čokoladu pa polako promešati i ostaviti da se stegne.
Finalni postupak: Koru premazati pripremljenim filom. Kolač ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan ga iseći na kocke željene veličine i dekorisati po želji.