
Spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da čuvate pored šporeta!
Prostor oko šporeta često deluje kao savršeno mesto za odlaganje stvari koje vam trebaju dok kuvate. Ipak, mnogi predmeti koje možda sada držite tik uz rernu i ringlu ne podnose visoke temperature i najbolje je da ih odmah premestite.
15-09-2025
|11:22
|Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Zapamtite da temperatura na šporetu može dostići i preko 260°C, a to znači da se i predmeti odloženi oko ili iznad njega zagrevaju na više od 40°C. To može izazvati dva problema: da ošteti same predmete i skrati im trajnost, ili da stvori ozbiljan rizik od požara.
Pogledajte listu stvari koje nikako ne treba da držite blizu šporeta i zašto ih je važno ukloniti:
Ulja za kuvanje
Ulja su vrlo osetljiva na toplotu, naročito maslinovo i biljna ulja. Prebrzo gube kvalitet i brže postaju užegla.
Začini
Na dohvat ruke zvuči praktično, ali toplota uništava eterična ulja zbog kojih začini imaju ukus i miris. Vlaga dodatno stvara grudvice u posudicama.
Papirne ubruse
Razlog je veoma jednostavan - papirni ubrusi su lako zapaljivi, pa ih držite što dalje od ringle.
Elektroniku
Toplota može oštetiti ili čak otopiti komponente, bilo da je u pitanju mali aparat ili vaš telefon.
Lako kvarljivu hranu
Toplota iz šporeta ubrzava kvarenje i omekšavanje namirnica poput krompira ili luka, koji inače vole hladno i suvo mesto.
Sredstva za čišćenje
Pored rizika od zapaljenja, isparenja hemikalija pri sagorevanju mogu biti štetna po zdravlje.
Konzerviranu hranu
USDA preporučuje da se čuva na sobnoj temperaturi - toplota iznad 38°C može povećati rizik od kvarenja.
Sirće
Kao i ulja, toplota menja ukus i kvalitet.
Alkohol
Veoma zapaljiv, a toplota može da utiče i na ukus i kvalitet pića.
Kuvare i druge papire
Opasnost od požara, a i fleke od masnoće ili sosa gotovo je nemoguće ukloniti.
Kuhinjske krpe i rukavice
Držite ih u fioci pored, a ne okačene pored vatre.
Lekove
Toplota umanjuje njihovu efikasnost - potrebna im je hladnija i tamnija sredina.
Predmete od drveta i plastike
Mogu se iskriviti, osušiti, otopiti ili čak zapaliti.