Špageti bolonjeze

Uživajte u omiljenoj pasti mnogih. Špageti bolonjeze.

06-06-2015

|

09:10

Uživajte u omiljenoj pasti mnogih. Špageti bolonjeze.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 16.9.2014. - 14:00:00

Špageti bolonjeze
(Foto: bigstockphoto/Yellowj)

Sastojci:

 - 500 g špageta
 - 2 glavice crnog luka
 - 2 šargarepe
 - 50 ml ulja
 - 500 g mešanog mlevenog mesa
 - 1 manji koren celera
 - 1 l soka od paradajza
 - so
 - 1 kašičica šećera
 - 1/3 kašičice bibera
 - 1 list lovora
 - 1 kašika gustina, opciono
malo parmezana, za serviranje
Priprema: Celer iseći na sitne kockice ili izrendisati, šargarepu iseći na sitne komadiće. Luk iseckati na sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na 50 ml ulja u šerpi srednje veličine dok ne omekša. Dodati pripremljen celer i šargarepu i dinstati dok i ovo povrće malo ne omekša. Zatim dodati meso pa na tišoj vatri dinstati dok ne promeni boju i ne postane rastresito. Poklopiti pa ostaviti na tihom bar još 15-20 minuta, povremeno mešajući, a u veću šerpu staviti vodu za špagete, i u nju sipati malo ulja i dve kašičice soli. Preko mesa sipati litar soka od paradajza, dodati kašičicu šećera, trećinu kašičice bibera i list lovora pa kuvati poklopljeno. U zavisnosti od toga koliko je paradajz slan, dodati još soli ako je potrebno. Ako se želi gušći sos, na kraju umešati ravnu kašiku gustina razmućenu sa malo vode i kuvati dok se ne zgusne. Špagete skuvati po uputstvu sa ambalaže, isprati ih kratko pod mlazom hladne vode, pa preliti sa nekoliko kašika maslinovog ulja i promešati. Servirati špagete prelivene sosom. Preko sosa nastrugati parmezan.