Slušate: Dodir noći

Pesma: Josipa Lisac - Magla

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Snežana Petrović ovogodišnja dobitnica nagrade Momo Kapor

  Zadužbina „Momo Kapor“ dvanaestu godinu zaredom dodeljuje nagrade za književnost i ostvarenja u likovnoj umetnosti, a Snežana Petrović šesta je dobitnica nagrade za likovnu umetnost.
  04-04-2023 | 11:58 | Autor/Izvor: Naxi media-ORBIS Communications-Zadružbina Momo Kapor PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Žiri u sastavu Dejan Đorić, likovni kritičar (predsednik žirija), Dragan J. Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković jednoglasno je doneo odluku da je ovogodišnja dobitnica nagrade slikarka čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva. „Snežanu Petrović žiri smatra jednom od najboljih slikarki u Srbiji. Jedino je ona, kao profesorka, slikarka, crtačica i grafičarka, uspela da u bogatoj balkanskoj fantastičnoj figuraciji da nov i originalan doprinos.“ ističe se u obrazloženju žirija.

  Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje pokrovitelj ove nagrade Erste Banka, tradicionalni prijatelj kulture, umetnosti i savremenog kulturnog stvaralaštva na našim prostorima. Nagrada „Momo Kapor“ će Snežani Petrović biti uručena na svečanoj ceremoniji u ponedeljak 10. aprila sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

  „Velika je čast primiti nagradu koja nosi ime Mome Kapora, našeg velikog umetnika koji je imao dara da pisanom rečju i likovnim izrazom fantastično prezentuje suštinu života. Bio je majstor da uhvati ono večno u svakidašnjem. Nažalost, nikada nisam imala čast da upoznam Momu lično, ali sam imala priliku da posetim dom u kome je živeo i radio. Likovna dela koja je stvarao sa lakoćom, bez obzira bile to slike ili crteži, odišu specifičnom energijom koja prosto zove posmatrača na ponovno viđanje. Nije li to ona suština našeg stvaranja? Utkati našu energiju koja će večno isijavati i korespondirati sa posmatračem. Čuvene Momine školice, simboli detinjstva, koje je mnogo puta slikao, nose univerzalnu simboliku suštine života – cilj je postati čovek, a sreća je ostati dete u duši.“ izjavila je Snežana Petrović, povodom nagrade.

  Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine „Momo Kapor“ istakla je da je cilj Zadužbine da se posebno ističu mladi likovni stvaraoci, jer kod nas ne postoje nagrade koje podstiču njihov rad. „Sigurna sam da je Momo uzor mnogim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat. Snežana Petrović je sigurno najistaknutiji predstavnik svoje generacije i nadam se da će joj ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu“ rekla je Ljiljana Kapor.

  Doktor likovne umetnosti Snežana Petrović, rođena je 1977. godine u Novom Sadu, gde i danas živi i radi. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a doktorske studije je završila 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na studijskom programu grafika pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića. Od 2017. godine radi kao docent na Katedri za grafiku Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

  Do sada je učestvovala na oko 220 grupnih izložbi, a u Srbiji i inostranstvu je realizovala 21 samostalnu izložbu. Za svoj celokupni umetnički i pedagoški rad dobila je desetak domaćih i inostranih nagrada i priznanja. Njeni radovi pripadaju savremenom imaginarnom realizmu, a izražava se kroz sliku, grafiku, crtež i instalacije. Specijalnost Snežane Petrović kao vizuelnog umetnika su ulje na platnu i drvetu, kao i grafička tehnika mecotinte. Njeni radovi se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama, kao i u nacionalnim galerijama i muzejima širom sveta.


  Kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa delima dobitnice, Zadužbina će organizovati i samostalnu izložbu nagrađene umetnice u beogradskoj galeriji Sanjaj, koja će biti otvorena 13. aprila.

 • Pročitajte i...
  Otvorena izložba Snežane Petrović, dobitnice nagrade Momo Kapor Otvorena izložba Snežane Petrović, dobitnice nagrade Momo Kapor

  U prestoničkoj galeriji Sanjaj je otvorena samostalna izložba Snežane Petrović, slikarke iz Novog Sada, ovogodišnje dobitnice nagrade Momo Kapor za likovnu umetnost.

  Vesna Goldsvorti prva žena laureat književne nagrade Momo Kapor Vesna Goldsvorti prva žena laureat književne nagrade Momo Kapor

  Književnici Vesni Goldsvorti danas je u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda uručena nagrada „Momo Kapor“ za roman „Gvozdena zavesa - Ljubavna priča”. Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su joj Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka marketinga i komunikacija Erste Banke koja je od ove godine pokrovitelj nagrade.

  Književnica Vesna Goldsvorti dobitnica nagrade Književnica Vesna Goldsvorti dobitnica nagrade "Momo Kapor"

  Ovogodišnja nagrada „Momo Kapor“ za književnost pripala je književnici Vesni Goldsvorti za roman „Gvozdena zavesa“, a odluku o tome jednoglasno je doneo žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: