Slana pita od bundeve

Bundeve su bogate vlaknima, vitaminom A i beta karotenom, a osim što su zdrave veoma su ukusne.

03-06-2015

|

12:28

Bundeve su bogate vlaknima, vitaminom A i beta karotenom, a osim što su zdrave veoma su ukusne.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:2.12.2013. - 14:40:00

Slana pita od bundeve
(Foto:misteriopress)

Sastojci:
- 1,4 kg očišćene bundeve, isečene na veće komade
- 300 g rikote ili mladog sira
- 100 g rendanog pekorina (ili parmezana)
- 4 kašike belog pirinča dugog zrna
- 60 ml maslinovog ulja
- 4 jajetaa, na sobnoj temperaturi
- 1-2 kašičice meda
- ½ kašičice cimeta u prahu
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice soli
- još malo maslinovog ulja za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje
za testo:
400 g brašna
125 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
160 ml vode, na sobnoj temperaturi

Priprema: Prvo pripremite testo. Prosejte brašno u veću činiju. Dodajte ulje i so i zamesite. Postepeno dodajte vodu i mesite rukama dok se ne formira meko testo koje nije previše vlažno. Stavite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite 5 minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte u loptu, stavite u činiju i pokrijte providnom folijom. Ostavite tako 30 minuta. U blenderu usitnite bundevu na komadiće. Dodajte rikotu, pekorino, pirinač, ulje, jaja, med, cimet, muskatni oraščić, so i biber. Promešajte. U međivremenu, zagrejte rernu na 200°C. Posudu za pečenje dimenzija 25 x 30 cm premažite uljem. Testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo stavite na pobrašnjenu površinu i rastanjite na debljinu od 3 mm tako da može da stane u posudu za pečenje. Stavite testo na dno posude i poravnajte ga. Preko stavite fil od bundeve i opet ga poravnajte. Drugi deo testa takođe rastanjite, prebacite preko fila od bundeve i odsecite višak. Nožem na vrhu napravite nekoliko rezova. Jaje i 1 kašiku maslinovog ulja pomešajte u činiji i time premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni 1 sat ili dok mu korica ne postane zlatne boje i pita ne počne da se odvaja od ivica pleha.