Skuša u belom vinu

Skuša je riba sa izraženijim, punijim ukusom, pa je važno da je pripremite na način koji ističe njen prirodni šmek, a da pritom ne bude previše jaka. Ovaj recept će vam sigurno pomoći u tome...

06-10-2025

|

12:02

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

2 veće skuše 

200 ml belog vina (polusuvo ili suvo)

200 ml pasirane paradajz pelata ili domaćeg paradajz sosa

2 čena belog luka, sitno seckana

1 manja crvena paprika, isečena na trakice

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica suvog origana

1 kašičica suvog bosiljka

Prstohvat crvene paprike u prahu (po želji, za blagu aromu)

So i biber po ukusu

Svež peršun za posipanje

Priprema:

Očišćene i filetirane skuše posolite i pobiberite sa obe strane. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta na sobnoj temperaturi dok pripremate sos. U manjem tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani beli luk i papriku, propržite 1-2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte pasirani paradajz, origano, bosiljak, crvenu papriku u prahu, so i biber. Sipajte belo vino i promešajte. Kratko prokuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi da se ukusi povežu.

Rernu zagrejte na 200°C. U vatrostalnu posudu stavite sloj paradajz sos-vino mešavine, preko toga poređajte skušu. Prelijte ribu ostatkom sosa, pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite 15-20 minuta, zavisno od debljine fileta. Po želji, poslednjih 5 minuta skinite foliju da riba dobije blagu zlatnu boju.

PRIJATNO!