Skuša u belom vinu
Skuša je riba sa izraženijim, punijim ukusom, pa je važno da je pripremite na način koji ističe njen prirodni šmek, a da pritom ne bude previše jaka. Ovaj recept će vam sigurno pomoći u tome...
06-10-2025
|12:02
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
2 veće skuše
200 ml belog vina (polusuvo ili suvo)
200 ml pasirane paradajz pelata ili domaćeg paradajz sosa
2 čena belog luka, sitno seckana
1 manja crvena paprika, isečena na trakice
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
Prstohvat crvene paprike u prahu (po želji, za blagu aromu)
So i biber po ukusu
Svež peršun za posipanje
Priprema:
Očišćene i filetirane skuše posolite i pobiberite sa obe strane. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta na sobnoj temperaturi dok pripremate sos. U manjem tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani beli luk i papriku, propržite 1-2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte pasirani paradajz, origano, bosiljak, crvenu papriku u prahu, so i biber. Sipajte belo vino i promešajte. Kratko prokuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi da se ukusi povežu.
Rernu zagrejte na 200°C. U vatrostalnu posudu stavite sloj paradajz sos-vino mešavine, preko toga poređajte skušu. Prelijte ribu ostatkom sosa, pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite 15-20 minuta, zavisno od debljine fileta. Po želji, poslednjih 5 minuta skinite foliju da riba dobije blagu zlatnu boju.
PRIJATNO!