Skladištenje belog luka: Kako da ga održate svežim i sprečite kvarenje
Beli luk je nezaobilazni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta, obogaćujući ukus najrazličitijih jela – od supa i testenina, do sočnih sosova i preliva. Međutim, način na koji ga čuvate može značajno uticati ne samo na njegov ukus, već i na njegovu svežinu.
25-09-2024
|10:36
|Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple
Prema istraživanju Univerziteta Kornel, čuvanje svežeg belog luka u frižideru nije preporučljivo. Iako na prvi pogled može delovati bezopasno, to može da bude i potencijalno opasno.
Beli luk, zbog svoje niske kiselosti, podložan je razvoju bakterije Clostridium botulinum, odgovorne za botulizam – ozbiljno trovanje hranom.
Da biste izbegli ove rizike, ključno je pridržavati se preporuka za pravilno skladištenje.
Kako čuvati glavicu belog luka?
Najpre se uverite da birate sveže glavice belog luka. U supermarketu potražite čvrste čenove sa zategnutim ljuskama. Ako beli luk deluje mekano, već je u procesu propadanja. Takođe, izbegavajte unapred oljušten ili rendani beli luk jer takvi proizvodi često sadrže konzervanse.
Najbolje je glavice belog luka čuvati na hladnom i suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha. Na primer, korpa na vašoj kuhinjskoj radnoj površini (van direktne sunčeve svetlosti) može da bude odlično rešenje. Beli luk najbolje opstaje u hladnom (ali ne previše hladnom) prostoru, zato ga nemojte stavljati u frižider osim ako ne planirate da ga iskoristite u roku od nekoliko dana.
Kako čuvati beli luk koji niste oljuštili?
Ako ste otkinuli više nego što vam je potrebno, nema razloga za brigu! Samo vratite neoljuštene delove zajedno sa glavicama belog luka i čuvajte ih dalje od sunčeve svetlosti kako bi ostali sveži.
U slučaju da primetite da beli luk počinje da pušta izdanke, nema potrebe za panikom. I dalje ga možete koristiti, samo uklonite zelene izdanke jer mogu imati blago gorak ukus, koji će promeniti aromu vaših jela.
Kako čuvati beli luk koji ste oljuštili?
Delovi belog luka koji su lišeni zaštitne ljuske, brže propadaju. Oljušteni beli luk čuvajte u hermetički zatvorenim posudama (tegla, plastična kesa itd.) i držite u frižideru. Ako ste naseckali višak belog luka, isti savet važi – čuvajte ga u frižideru, ali ga iskoristite u roku od dva do tri dana. Nakon tog perioda, beli luk će početi da se kvari i počeće da širi neprijatan miris.
Ako znate da nećete uspeti da potrošite oljušteni beli luk u predviđenom roku, možete ga zamrznuti. Evo kako to pravilno da uradite.
Može li se beli luk zamrznuti?
Da, beli luk se definitivno može zamrznuti, i to je često dobra ideja. S obzirom na to koliko je beli luk uobičajen sastojak, dobro je znati da uvek možete imati zalihe. Beli luk se može zamrznuti u skoro svakom obliku: cele glavice, oljušteni ili rendani.
Za cele glavice, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu (najlakše je koristiti vrećice koje su bezbedne za zamrzavanje) i smestite ih u zamrzivač.
Međutim, imajte na umu da zamrznuti beli luk neće imati istu hrskavu teksturu kao svež. Zbog toga ga je najbolje koristiti u jelima kao što su supe i pržena jela, gde je ključan ukus, a ne tekstura.