Saveti koji će pomoći da vam paradajz danima ostane svež i sočan

Paradajz zaista može da ostane svež danima, pa čak i nedeljama, ako nije previše mekan i zreo. Međutim, veoma je važno da obratite pažnju na način na koji skladištite paradjz, jer postoji jedno mesto koje nikako nije povoljno.

15-07-2024

|

10:09

|

Autor / Izvor: Naxi media


Madeline Buiano, ekspert za kuvanje sa web stranice popularne Marthe Stewart, izjavila je da čuvanje svežeg paradajza u frižideru ozbiljno utiče na njegov ukus, a pored toga, on može i brže da propadne.

Standardno pravilo je da paradajz ne treba držati u frižideru. Paradajz sadrži enzim koji reaguje na niske temperature, izazivajući razgradnju ćelijske membrane i ostavljajući vam kašaste komadiće. Frižider će promeniti teksturu paradajza, a upijaće i mirise bilo koje nepokrivene hrane u frižideru, što će uticati i na ukus.

Umesto toga, najbolje mesto za čuvanje nezrelog paradajza u kuhinji je u suvom prostoru sa dovoljno cirkulacije vazduha, kako bi se sprečila pojavi buđi. Ipak ih držite podalje od direktne sunčeve svetlosti jer može izazvati prebrzo sazrevanje.


Paradajz na vrhuncu zrelosti treba odmah jesti. Paradajz će u svakom slučaju imati koristi od toplijih temperatura u vašoj kuhinji (za razliku od nižih temperatura u vašem frižideru).

Čuvajte paradajz na ravnoj površini, kao što je tanjir, jer kutije mogu da dovedu do toga da se paradajz lako zgnječi ili ošteti, što će dovesti do bržeg kvarenja. Pobrinite se takođe da čuvate paradajz sa peteljkom tako da ona bude okrenuta dole, jer to sprečava ulazak vlage i bakterija i sprečava da pojavu buđi.


Ipak, ako vam je paradajz crven i zreo i ne planirate da ga upotrebite u narednih nekoliko dana, možete ga čuvati u frižideru. Možda izgleda čudno, ali niske temperature zaustavljaju proces zrenja, pa će čuvanje nezrelog paradajza u frižideru dovesti do toga da se nikada u potpunosti ne razvije, što utiče na ukus. S druge strane, zreli paradajz je već završio proces zrenja, tako da nema prevelikog rizika da će izgubiti ukus.